

LEHTIKUVA
Juvonen: Eduskuntaan oma erillinen valiokunta käsittelemään kansalaisaloitteet – ”Aloitteet käsiteltävä ripeästi”
Eduskuntaan tarvitaan oma ja erillinen valiokunta, joka käsittelee vain kansalaisaloitteita, esittää perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.
Kansalaisaloitteet ja niiden kansanedustajalaitosta työllistävä vaikutus nousee esiin eduskunnassa säännöllisesti. Kansalaisaloitteita on tullut runsaasti eduskuntaan ja tänään jätetään myös aktiivimallin liittyvä kansalaisaloite.
– Tarvitsemme eduskuntaan oman valiokunnan, joka käsittelee vain kansalaisaloitteita sitä mukaa kun ne saapuvat eduskuntaan. Valiokunnan toimintaperiaatteet tulisi luoda joustaviksi ja sellaisiksi, että asioiden käsittelyssä olisi mahdollista ottaa valiokunnan jäseniksi kulloinkin kyseiseen kansalaisaloitteeseen ja sen aiheeseen perehtyneitä kansanedustajia, Juvonen sanoo.
Aloitteet odottavat hattuhyllyllä
Juvonen huomauttaa valiokuntien olevan jo nyt hyvin työllistettyjä.
– On isoja asioita. Samalla kun käsittelemme laajoja lakiesityksiä kansalaisaloitteet odottavat vuoroaan ja käsittelyään eduskunnan hattuhyllyllä. Eduskunnassa on muun muassa lapsen seksuaalisen törkeän hyväksikäytön vähimmäisrangaistuksen korottamista esittävä kansalaisaloite, joka odottaa jo kolmatta vuotta käsittelyä. Tämä on aivan uskomatonta. Vaarana on, että aloitteet eivät tule käsiteltäviksi eduskuntakaudella lainkaan.
– Kansalaisaloite on kansan ääni. Kansalaisaloitteen käsittely vaatii arvokkaan ja ripeän käsittelyn. Ei ole oikein, että suuren allekirjoittaja määrän kannatuksen saaneet aloitteet jäävät odottamaan pitkiäkin aikoja. Mikä on kansalaisaloitteen perimmäinen merkitys, mikäli niitä ei tuoda esiin ripeästi? Nähdäänkö kansalaisaloitteet vain näennäisenä voimavarana kansalle osoittaa ääntään? Juvonen kysyy.
Kansa haluaa asiansa käsiteltäväksi
Juvosen mielestä kansalaisaloitejärjestelmän luomisessa on jätetty huomioimatta se, että aloitteita alkaakin tulla kansan keskuudesta eduskuntaan.
– On varmasti syytä käydä myös muuten läpi kansalaisaloitejärjestelmää. Miten järjestelmä vastaisi sen merkitystä ja olisi jatkossakin kansalaisten voima ja ääni yhteiskunnassa asioita eteenpäin vietäessä ja esiin nostamisessa. Myös se, että kansalaisaloitteesta on tullut keino tehdä vasta-aloite jo jätettyyn ja hyväksyttyyn kansalaisaloitteeseen, tulisi jotenkin selkeyttää, Juvonen sanoo.
– Kansalaisaloitteen ääntä ei saa vaimentaa, vaikka eduskunnassa on kiire ja paljon asioita. Aloitteet tulee käsitellä ripeästi ja oma erityinen kansalaisaloitevaliokunta olisi tähän hyvä. Saa nähdä, missä tahdissa esimerkiksi tänään eduskuntaan jätettävä aktiivimalli kansalaisaloite ehditään käsittelemään eduskunnassa. Kansa odottaa ja haluaa asiansa käsiteltäväksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten eduskuntaryhmä tukee kansalaisaloitetta sopeutumiseläkkeen poistamiseksi

Vakuutuslääkärien valtaa suitsivalla kansalaisaloitteella yli 30 000 allekirjoitusta

Juvonen: Eutanasia-aloite ymmärrettävä – ”Kuolevan potilaan hoito tarvitsee saattohoitolain”

Kansa haluaa kumota työttömien rangaistuslain – 50 000 nimeä kasaan ennätysvauhtia

Kansalaisaloite: Erolapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa
Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.