Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen vaatii Suomeen saattohoitolakia. Juvonen on tehnyt asiasta lakialoitteen lokakuussa 2017. Juvosen mielestä lain säätäminen on ehdotonta.

Lakialoitteella esitetään, että saattohoidosta tulee jokaisen kansalaisen oikeus ja hoidon tulee olla hyvää ja inhimillistä.

On kuultava potilasta ja hänen omaisiaan

Lakialoitteella esitetään, että potilaalla on oikeus valita saattohoitopaikka ja sillä turvataan saattohoitopotilaan ja hänen omaisensa kuuleminen ja toiveet, ammattitaitoiset henkilöstöresurssit eli hoitajat ja lääkärit, psykologinen ja hengellinen tuki, potilaan hoitotahto ja sen kunnioittaminen sekä potilaan oikeus saattohoitosuunnitelmaan.

– Suomessa on käytävä myös syvä ja perusteellinen keskustelu siitä, että kuinka paljon meillä on tilanteita, joissa paraskaan saattohoito ei auta kuolevaa potilasta hänen sairauden ja kipujen keskellä. Tästä on tehtävä myös virallisen selvitys ja tutkimus, Juvonen vaatii.

– On kuultava kuolevaa potilasta, hänen omaistaan ja hoitohenkilöstöä. Emme saa sulkea silmiämme siltä, että on olemassa tapauksia, joissa vahvinkaan kipulääkitys ei ole riittävää. Lisäksi myös sedaatiossa, jossa elämän loppu metreillä kuolevan potilaan tilaa helpotetaan nukuttamalla, voi olla ongelmia. Potilas voi herätä kipuihin kesken sedaation ja silloin tapahtuu sedaation ns. ei toivottu vaikutus. Pitäisi nukkua ja olla seesteinen ja kivuton, mutta se ei toteudu.

Kukaan ei puhu kipukatastrofista

Juvosen mielestä Suomessa ei puhuta asioista niiden oikeilla nimillä.

– Kipukatastrofista ei puhu kukaan, vaikka se on olemassa oleva termi kuolevan potilaan hoitotilanteissa. Se on tila, jossa kuoleva kohtaa hyvin kovaa ja äkillistä kipua, ja se liittyy esimerkiksi syöpäpotilaita luustometastaaseihin, jotka murtavat esimerkiksi selkärangan kuoleman lähestyessä. Kuolevan potilaan kivunlievityksessä on meillä paljon vielä ymmärrettävää, tiedettävää ja tehtävää, Juvonen sanoo.

Kivunhoidossa tehtävä kaikkensa

Eutanasia kansalaisaloite on tänään kuultavana eduskunnassa, jossa vahvasti on noussut esiin myös kuolevan potilaan kipu ja sen hallinta.

– Kivunhoidon ratkaisemiseen on tehtävä kaikki mahdollinen. Eutanasia-aloite on täysin ymmärrettävä, sillä on hyvin vahva sanoma ja sen tulee avata meidän kaikkien silmät ja korvat myös kivunhoitoon liittyen, Juvonen painottaa.

Juvosen lakialoite on tulossa eduskunnan lähetekeskusteluun lähiaikoina.

SUOMEN UUTISET

Tagit