Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) pelkää, että ilokaasun käyttö viihdetarkoituksessa voi johtaa kuolemantapauksiin. Ilta-Sanomien mukaan ilokaasua myytiin vappuna suoraan autoista pitkin Helsinkiä. Ilokaasua myydään vapaasti myös netissä.

Arja Juvonen ei ole tyytyväinen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardssonin vastaukseen, jonka ministeri antoi Juvosen kirjalliseen kysymykseen aiheesta.

Guzenina-Richardssonin mukaan muun muassa alaikäisen vanhemmille aiotaan tiedottaa ilokaasun päihdekäytön lisääntymisestä. Ministerin mukaan ilokaasun päihdekäyttö ei ole yleistä muualla Euroopassa.

– Tässä EU näyttää nyt meille suomalaisille pitkää nenää. EU:n yhteistä elintarvikelainsäädäntöä pitäisi muuttaa siten, että ilokaasun myynti suoraan kuluttajille kiellettäisiin, Juvonen sanoo.

Elintarvikelainsäädäntö sallii ilokaasun myynnin ja käytön elintarvikkeisiin muun muassa ponnekaasuna kermavaahdon valmistukseen. Ilokaasua ei saisi myydä päihtymistarkoitukseen.

Sairaanhoitajana työskennellyt Juvonen pitää ilokaasun avointa markkinointia selvänä merkkinä siitä, että päihdepolitiikassa ei ole Suomessa asiat kohdallaan. Juvonen on myös itse saanut sähköpostiinsa ilokaasua kaupittelevan mainoksen.

– Ilokaasun luvattiin tuovan mukavat vappubileet. Ilokaasua kaupittelevat yrittäjät eivät piittaa säännöistä, Juvonen kertoo.

Hän varoittaa, että ilokaasua päihdetarkoitukseen myyvät toimijat oppivat vasta sitten, kun saamme Suomessa ensimmäisen ilokaasuun menehtyneen uhrin. Ilokaasu vaikuttaa samoihin reseptoreihin kuin morfiini ja muut opiaatit sekä bentsodiatsepiinit. Vaarana on tajuttomuus ja hengityksen lamaantuminen.