

LEHTIKUVA
Juvonen: Merkittävät laki- ja kansalaisaloitteet pölyttyvät ministeriöiden hyllyillä – “Missä viipyvät vastaukset?”
Jätetäänkö tärkeät lakialoitteet ja kansalaisaloitteet tarkoituksella ministeriöissä “mappiööhön” pölyttymään, kysyy perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.
Juvonen vaatii ministeriöiltä nopeampaa otetta kansanedustajien lakialoitteiden käsittelyyn. Lakialoitteet, joissa on yli sadan kansanedustajan allekirjoitus ja jotka näin olleen lähtevät ministeriöihin lausunnolle, tulee käsitellä ministeriössä viipymättä. Sama on kansalaisaloitteiden kanssa.
– Jätin vuonna 2015 lakialoitteen liittyen lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön minimirangaistuksen korottamiseksi. Se sai yli sadan kansanedustajan allekirjoitukset. Lakivaliokunnan käsittelyssä lakialoite yhdistettiin samasta aiheesta tehtyyn kansalaisaloitteeseen.
– Oikeusministeriössä asia painui ns. lepotilaan, sillä silloinen oikeusministeri Jari Lindström käynnisti rikoksista annetuista tuomioista oikeuspoliittisen selvityksen. Sekä lakialoite että kansalaisaloite ovat molemmat pölyttymässä edelleen oikeusministeriön hyllyllä. Miten tämä on mahdollista? Juvonen kysyy.
Asioita halutaan viivyttää
Juvonen haluaa tietää, missä vaiheessa oikeuspoliittinen selvitys on tällä hetkellä ja missä pölyttyvät sekä lakialoitteensa että kansalaisaloite.
– Tulee väistämättä tunne, että asioita halutaan tarkoituksella viivyttää niin, että niitä ei edes ehditä tällä eduskuntakaudella käsitellä. Eduskuntakausi on jo yli puolenvälin, Juvonen muistuttaa.
Aloitteilla puututaan epäkohtiin
Kun lakialoite saa yli sadan kansanedustajan kannatuksen, aloitetta pidetään tärkeänä ja merkittävänä.
– Olisi kohtuullista edes infota aloitteiden tekijöitä siitä, missä vaiheessa asia on menossa. Lakialoitteiden tarkoitus on puuttua lainsäädännön epäkohtiin ja niiden on edettävä viipymättä. Myös kansalaisaloitteilla on merkitystä, ja järjestelmä on laadittu aikoinaan demokratian parantamiseksi.
Vasta Raasepori herätti
Juvonen pahoittelee, että yli sadan kansanedustajan allekirjoittama lakialoite sotilastapaturmista ja palvelussairauksista nousi esiin vasta surullisten Raaseporin tapahtuminen kautta.
– On kohtuutonta, että tarvitaan aina jotakin vakavaa tapahtuvaksi, että tärkeät asiat saavat näkyvyyttä ja tulevat kuulluiksi, Juvonen suree.
– On kuitenkin hyvä, että sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) on vihdoinkin kommentoinut sotilas- ja palvelussairauslakialoitteen etenemistä ministeriössä. Vastaus aloitteeseen ja lainsäädännön tilanteeseen on tulossa ministeriöstä lähipäivinä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisilta lakialoite käännytyspäätöksen saaneiden säilöön ottamiseksi – Suomessa pian jopa 10 000 laittomasti maassa olevaa henkilöä

Ronkainen jätti lakialoitteen vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi

Lakialoite: varusmiehille samanlainen tapaturmasuoja kuin kriisinhallintatehtävissä palveleville

Kike Elomaalta lakialoite: kaikille Suomen sodissa vammautuneille yhdenvertaiset palvelut ja korvaukset

Ronkainen: Turvallisuus kuntoon ennen kuin voidaan edes kuvitella raideliikenteen yhtiöittämistä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.