Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) esittää lakialoitetta, jolla otettaisiin varusmiespalvelusta tai kertausharjoituksia suorittavat henkilöt saman tapaturmien korvauskäytännön piiriin kuin kriisinhallintaoperaatioissa palvelevat sotilas- ja siviilihenkilötkin.

– Sotilastapaturmaa ja palvelussairauden korvaamista koskevassa laissa ei ole vastaavia säännöksiä lisäkorvauksesta pysyvästä haitasta tai kuolemantapauksen johdosta maksettavasta lisäkorvauksesta, kuin laissa tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä. Tämä asettaa aseellista, aseetonta ja siviilipalvelusta suorittavat heikompaan asemaan kuin kriisinhallintatehtäviin osallistuvat, Arja Juvonen perustelee.

– Varusmiespalvelus sekä kertausharjoitukset ovat fyysisesti raskaita ja vaarallisia tilanteita, joissa mahdollisuus pysyvään haittaa on läsnä samalla tavalla kuin kriisinhallintatehtävissäkin.

Juvosen mukaan sotilaiden kohtelulle eri tavalla riippuen siitä, ovatko he suorittamassa lakisääteistä velvollisuuttaan vai osallistumassa kriisinhallintatehtävään, ei ole perusteita.

Hän muistuttaa, että varusmies- ja reserviläisharjoituksissa kuolemaan johtavan onnettomuuden mahdollisuus on todellinen. Tuhoisin onnettomuus sattui vuonna 1991 Taipalsaaressa, jossa miehistönkuljetus ajoneuvo upposi järveen ja seitsemän varusmiestä menehtyi. Varusmies menehtyi 2005 Rovajärvellä raskas kranaatinheittimen ammuksen räjähtäessä, ja sen lisäksi loukkaantui vakavasti viisi varusmiestä. 2001 reserviläinen menehtyi Niinisalossa kranaattikonekivääriturmassa. 1999 varusmies kuoli taisteluammunnoissa käsiaseen luotiin Niinisalossa. Vuonna 1994 varusmies kuoli käsiaseammunnoissa Nurmeksessa. Vuonna 2015 varusmies kuoli taisteluharjoituksessa pimeän aikana Syndalenissa. Vuonna 2016 Säkylässä kuoli varusmies jäätyään harjoituksissa sotilasajoneuvon alle.

SUOMEN UUTISET