Raaseporissa tapahtui 26.10.2017 paikallisjunan ja puolustusvoimien miehistönkuljetusauton törmäys, jossa menehtyi kolme harjoituksissa ollutta Dragsvikin varusmiestä. Onnettomuustutkinnan valmistumisesta kerrottiin tänään.

Poliisi ei epäile, että kuljettaja olisi ajanut junan alle tahallaan tai piittaamattomuuttaan (HS 7.6.).

– Raaseporin onnettomuus on ollut musertava ja se on koskettanut syvästi. Ajatukset ovat olleet niissä ihmisissä, joita onnettomuus on henkilökohtaisesti koskettanut. On hyvä, että onnettomuustutkinta on nyt valmis, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoo.

– Onnettomuuden tutkinnan valmistuminen saa tietyn asian päätökseen. Meillä on kuitenkin myös asioita, joihin meidän tulee saada vastauksia ja joita on saatettava eteenpäin. Varusmiehiä koskettava sotilastapaturma- ja palvelussairauslaki on saatettava kuntoon. Varusmiespalvelua suorittavat henkilöt eivät vieläkään kuulu samojen korvausten piiriin kuin rauhanturvaajina toimivat.

Varusmiehet heikommassa asemassa

Juvonen huomauttaa, että nykyinen voimassa oleva laki jättää lakisääteistä asevelvollisuutta suorittavat varusmiehet, vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat naiset, siviilipalvelushenkilöt ja kertausharjoituksissa olevat henkilöt huonompaan asemaan kuin kriisinhallinnassa toimivat (rauhanturvaajat) palveluksessa sattuvan pysyvän haitan tai kuolemantapauksen kohdalla.

– Lain mukaan kriisinhallinnassa toiminut tai hänen edunsaajansa on oikeutettu tällaisten tilanteiden tapahtuessa erityiskorvauksiin, mutta esimerkiksi varusmiehet eivät. Tilanne asettaa aseellista, aseetonta ja siviilipalvelusta suorittavat heikompaan asemaan kuin kriisinhallintatehtäviin osallistuvat. Sotilaiden kohtelulle eri tavalla riippuen siitä, ovatko he suorittamassa lakisääteistä velvollisuuttaan vai osallistumassa kriisinhallintatehtävään, ei ole perusteita, Juvonen sanoo.

– Olen tehnyt yli sadan kansanedustajan allekirjoittaman lakialoitteen asiasta keväällä 2017. Asian kuntoon laittaminen on koettu tärkeäksi eduskunnassa yli puoluerajojen. Ministeriöstä on kerrottu, että asiaa selvitetään. Toivon hartaasti, pyydän, että ministeriö tekisi nopeasti lain vaatimat korjaukset.

”Kyse on lapsistamme”

Juvosen mukaan asia voitaisiin laittaa kuntoon joko lisätalousarviolla tai eduskunnan loppuvuoden ns. joululahjarahoilla.

– Kyse on lapsistamme, jotka suorittavat asevelvollisuutta lakisääteisesti ja heidän tilanteensa on ehdottomasti korjattava. On oikeustajun vastaista, että varusmiehen asema on edelleen laittamatta kuntoon, Juvonen huomauttaa.

SUOMEN UUTISET