Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen pitää hyvänä, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) myöntää reilusti hallituksen sote-mallin epätäydellisyyden (HS 29.9.2018). Orpo toteaa haastattelussa: ”Ei tämä täydellinen malli ole, mutta minusta aika hyvä, jota voi kehittää toimeenpanovaiheessa.”

– Ministeri Orpo vaikuttaa lyöneen jo henkisesti sote-hanskat tiskiin. Hän on tietoinen, että ei tästä hyvää sotea ole tulossa ja esittää lääkkeeksi sitä, että lain kehittämistä jatkettaisiin sen toimeenpanovaiheessa. Orpon ei pitäisi kuitenkaan antaa ylimääräistä siimaa sotelle, kun sen asiakohdissa on kuitenkin epäselvyyttä. Ei ole myöskään reilua sanoa, että lain epäkohdat korjataan vasta tulevaisuudessa lain toimeenpanovaiheessa. Kyllä lain on oltava hyvin valmisteltu ja varmalla pohjalla jo aikaisemmin, Juvonen sanoo.

Palvelujen hinnat auki

Yksi soten suurista kysymyksistä on rahoituksen riittävyys ja epäsuhtainen kokoiset maakunnat. Uudellamaalla on 1,6 miljoonaa ihmistä, kun taas pienimmissä maakunnissa alle satatuhatta asukasta.

– Kustannukset ovat myös sitten sen mukaisia. Rahoitusvajeen on arvioitu alustavasti olevan Uudellamaalla 300 miljoonaa euroa. Oman lisänsä tuo ICT-kustannusten arvaamattomuus. Palvelujen hintaa asiakkaalle taasen ei kukaan ole vielä avannut. Asiakasmaksulakiesitys loistaa poissaolollaan, vaikka kuntalaisen kukkarolle mennään, Juvonen ihmettelee.

– Sokerina pohjalla on ydinkysymys: miten soteuudistus turvaa kansalaisen peruspalvelut eli nopean hoitoonpääsyn, lääkäriajat, erikoissairaanhoidon lähetteen ja hyvän ja varman ikääntyneiden hoidon laadun tason?

Ihmisillä on hätä

Juvosen mukaan henkilöstömitoituksen kikkailulla yritetään hakea kustannussäästöä. Hän muistuttaa, ettei henkilöstöstä säästämällä tule todellisia säästöjä.

Juvonen kiertää parhaillaan Keski-Pohjanmaalla perussuomalaisten toritapahtumia.

– Ihmisillä on hätä vanhustenhoidon tilasta. Esimerkiksi Kannuksen terveyskeskuksen vuodepaikat ovat olleet liipasimella monta kertaa. Niitä se saa lakkauttaa, kannuslaiset juttelevat torilla.

SUOMEN UUTISET