Eilen eduskunta aloitti vuoden 2020 valtion talousarvion käsittelyn. Täysistunnossa keskusta hyökkäsi monessa puheenvuorossaan perussuomalaisia vastaan. Tätä voidaan pitää paniikkireaktiona keskustan romahtaneiden kannatuslukujen ja perussuomalaisten nosteen vuoksi.

Keskustan kansanedustaja Hannu Koskonen syytti perussuomalaisia siitä, että nämä haluavat lopettaa maataloustuet. Hänen kollegansa Antti Rantakangas puolestaan syytti, etteivät perussuomalaiset haluaisi pitää koko maata asuttuna.

– Luin pari iltaa sitten sen lehdestä: perussuomalaisten kanta on, että maataloustuet tulisi lopettaa kannattamattomina, vetäytyä eurooppalaisesta maatalouspolitiikasta. Sehän johtaisi siihen, että koko suomalainen maatalous romahtaisi ja 300 000 työtöntä tulisi elintarviketuotannosta, Koskonen ihmetteli.

Koko Suomi pidettävä asumiskelpoisena

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuittasi Koskosen puheeseen nopeasti. Hän ihmetteli, miksi keskustalaiset eivät puhu juuri muusta kuin perussuomalaisista, vaikka keskustelu liittyy valtion talousarvioon.

– Tämän keskustelun aiheenahan pitäisi olla tämän konkurssihallituksen konkurssibudjetti, mutta keskustalaisia ei täällä puhuta juuri mikään muu kuin perussuomalaiset — mikä on tietysti ihan ymmärrettävää, kun ajatellaan, että kunnallisvaalit lähestyvät ja kylmä kyyti odottaa.

– Edustaja Rantakangas sanoi, että perussuomalaisten mielestä koko Suomea ei tarvitsisi pitää asuttuna. Meidän ohjelmassamme tämä asia on muotoiltu niin, että koko Suomi on pidettävä asumiskelpoisena. Koska me olemme vapaiden ihmisten puolue ja vapauden kannattajia, me emme tietenkään kannata sitä, että ketään väkisin asutetaan jonnekin tai pidetään siellä kenties piikkilankoja käyttäen, Halla-aho vastasi syytöksiin.

Maataloustuet kansallisiin käsiin

Perussuomalaiset ei myöskään ole lakkauttamassa maataloustukia, vaan haluaisi kansallistaa ne.

– Me emme ole kannattaneet maataloustukien lopettamista, mutta täytyy ymmärtää se, että Suomi on EU:ssa nettomaksaja. Mitä tahansa koheesiorahaa me saamme sieltä, mitä tahansa maataloustukia me saamme sieltä, me saamme takaisin osan rahasta, jonka olemme itse sisään laittaneet.

– Suomi siis kustantaa paitsi omat maataloustukensa, se kustantaa myös muiden maiden maataloustukia, ja meidän mielestämme tämä on väärin. Maataloustuet pitäisi ottaa pois EU:n kompetenssista ja siirtää kansallisiin käsiin, Halla-aho täsmensi.

SUOMEN UUTISET