Maatalous nielaisee EU:n budjetista suuren osan, mutta karjankasvatus rasittaa ilmastoa. Ylen eurovaalitentissä torstaina puoluejohtajilta kysyttiin, pitäisikö maataloustukia ohjata niin, että karjankasvatus EU:ssa vähenee.

Vain vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmiston Li Andersson vastasivat kysymykseen myöntävästi. Haavisto näkee tuet instrumenttina, jolla voidaan ohjata maataloutta.

Sen sijaan keskustan Juha Sipilä oli sitä mieltä, että ruuantuotanto kannattaa tehdä lähellä kuluttajia.

– Ei kuskata lihaa ja maataloustuotteita ympäri maailmaa, vaan tehdään ruoka laadukkaana suomalaisena lähiruokana lähellä. Suomalainen maatalous on sekä eläinten suojelun että ilmaston näkökulmasta esimerkillistä koko maailmassa, Sipilä huomautti.

Lihatuotantoa tuettava jatkossakin

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi olevansa asiassa samaa mieltä Sipilän kanssa. Halla-aho ei kannata maataloustukien ohjaamista niin, että karjankasvatus EU:ssa vähenee.

– Maatalous- ja ruokakeskustelu pyörii liikaa sen ympärillä, että onko ihmisellä oikeus syödä lihaa vai ei. Olennaisempi kysymys olisi kuitenkin se, että missä ruoka on tuotettu, eli onko se tuotettu lähellä. Siinä on kyse siitä, mikä on hyvä kuluttajalle, mikä on hyvä kansantaloudelle ja myös siitä, mikä on hyvä kasvatettaville eläimille.

– Suomalaisen lihantuotannon on voitava kilpailla halpatuontia vastaan, käytetäänpä siihen sitten kauppapoliittisia toimia tai tukia, Halla-aho sanoi.

Kotimaisia tuottajia suojattava halpatuonnilta

Tällä hetkellä suomalaiset EU:n nettomaksajana maksavat omat maataloustukensa, mutta samalla Suomi maksaa myös espanjalaisten, kreikkalaisten ja italialaisten tukia.

Halla-aho haluaa siirtää maataloustukijärjestelmän pois EU:lta takaisin kansallisesti päätettäväksi.

– Olen varma siitä, että suomalainen maatalouden ammattilainen tai eläinten kasvattaja haluaa elää omalla työllään. Suomessa on kuitenkin poikkeukselliset olosuhteet, joten suomalaista maataloutta pitää tukea. Samalla meidän täytyy suojella kotimaisia tuottajia ulkopuolelta tulevaa halpatuontia vastaan.

SUOMEN UUTISET