Kansanedustaja Juha Mäenpää ennustaa keskustalle hankalia aikoja vihervasemmistohallituksessa. – Jos vihreät haluavat pelastaa maailman vähentämällä lihansyöntiä, se tuskin miellyttää keskustan perinteisiä kannattajia. Siellä on paljon maanviljelijöitä, jotka elävät lihan ja maidon tuotannosta.

Ilmajokelainen Juha Mäenpää nousi keväällä kansanedustajaksi kolmannella yrityksellä. Jo vuoden 2015 vaaleissa hän sai yli 3 000 ääntä ja pääsi varakansanedustajaksi.

llmajoen Koskenkorvalta kotoisin oleva Mäenpää sanoo olevansa kansallismielinen neljän lapsen isä. Ammattitaustaltaan hän on asentaja-koneistaja, koneinsinööri ja ammatillinen erityisopettaja. Vuodesta 2011 Mäenpää on ollut sairauseläkkeellä.

Protesti entistä puheenjohtajaa vastaan

Mäenpää on myös vaikuttanut pitkään Ilmajoen kuntapolitiikassa. Vuodesta 2008 eteenpäin hän istui kaksi peräkkäistä kautta Ilmajoen kunnanvaltuustossa, mutta jättäytyi pois vuoden 2017 vaalissa.

Nyt Mäenpää myöntää, että kyse oli mielenilmauksesta perussuomalaisten vanhaa puoluejohtoa ja sen toimintaa kohtaan.

– Olin varsinkin kyllästynyt puolueen edelliseen puheenjohtajaan, joka hallituksessa ollessaan petti äänestäjät. Jäin sitten protestiksi pois kuntavaaleissa.

Jussi Halla-aho nousi perussuomalaisten puheenjohtajaksi vuoden 2017 puoluekokouksessa Jyväskylässä. Mäenpää kiittelee nykyistä puoluejohtoa loistavaksi.

– Halla-aho on älykäs mies. Hänen paras puolensa on se, että hän osaa aina kansantajuisesti ja nopeasti esittää perustelut omille mielipiteilleen. Nähdäkseni sillä oli merkitystä myös perussuomalaisten vaalivoiton kannalta. Vaalikeskusteluissa Jussi onnistui hyvin jauhottamaan toimittajat, jotka yrittivät jatkuvasti kampittaa perussuomalaisia, Mäenpää sanoo.

Jo yli 20 puheenvuoroa suuressa salissa

Mäenpää aloitti vaikuttamisen saman tien. Hän on toistaiseksi käyttänyt eduskunnassa jo yli 20 puheenvuoroa, joissa hän on muun muassa nostanut esille useita hallitusohjelman ongelmakohtia sekä vaatinut päätösvallan palauttamista EU:sta takaisin Suomen eduskunnalle.

Mäenpää on puolustusvaliokunnan jäsen ja sivistysvaliokunnan varajäsen.

– Puolustusvaliokunnassa ei ole juuri muuta ehditty tekemään kuin olemme tutustuneet valiokunnan toimintaan. Käytännön työt käynnistyvät sitten syksyllä.

Urheilijat elävät lähes kerjäläisinä

Puolustusvaliokunnan toimintaan liittyy myös yksi Mäenpään tavoite kuluvalla eduskuntakaudella.

– Tavoitteeni on, että puolustusvoimat jollain aikavälillä perustaisi urheilu-upseerin virkoja kansainväliseen menestykseen pyrkiville nuorille urheilijoille. Kysymys olisi siitä, että urheilijat voisivat yhdistää harjoittelun palkalliseen työhön.

– Tällä hetkellä yksilölajeissa huipulle pyrkivät urheilijat ovat vaikeuksissa, koska työssäkäynti ja opiskelu on hankalaa samanaikaisen harjoittelun kanssa. Urheilija joutuu elämään lähes kerjäläiselämää. En ole vielä selvittänyt, mikä olisi paras tapa edetä asiassa, Mäenpää sanoo.

Lakialoitteen Mäenpää aikoo tehdä myöhemmin nuuskan myynnin vapauttamisesta. Nuuskakauppa loppui Suomessa 1990-luvulla EU-jäsenyyden myötä. Ruotsilla taas on EU:n erityislupa myyntiin.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että nuuskan käyttäjät tekevät ostoksensa Ruotsissa, ja samalla kymmenien miljoonien eurojen verotulot menevät Ruotsiin, Mäenpää sanoo.

Tuulivoimasta terveysselvitykset

Eduskunnassa Mäenpää näkee tärkeimmäksi tehtäväkseen perussuomalaisten linjan tukemisen, joka voi tapahtua eri tavoilla.

– Perussuomalaiset on maahanmuuttokriittinen puolue, ja tavoitteena on haittamaahanmuuton lopettaminen kokonaan. On useita asioita, joita täytyy saada eteenpäin, kuten tuulivoiman terveysselvitys, siitä olen käyttänytkin jo puheenvuoron. Susien kaatoluvista päättäminen täytyy palauttaa EU:sta takaisin kansalliseen päätösvaltaan.

Mäenpää arvioi, että perussuomalaiset pystyy vaikuttamaan päätöksentekoon myös hallituksen ulkopuolelta.

– Perussuomalaisten vaalimenestys ja vaalien tulos jo itsessään kasaa hallituspuolueille painetta siirtyä lähemmäs perussuomalaista linjaa.

Pride-hömppä lisää PS:n kannatusta

Pääministeri Antti Rinne osallistui äskettäin näyttävästi Pride-marssille Helsingissä. Pride on myös saanut valtavasti tilaa kotimaan mediassa huolimatta siitä, että hyvin monet suhtautuvat tapahtumaan nihkeästi.

– Mitä pidemmälle Pride-hömpötys menee, sitä enemmän konservatiivisia ihmisiä siirtyy sdp:stä, kokoomuksesta ja keskustasta perussuomalaisten kannattajiin. Siirtymää perussuomalaisten taakse tapahtuu koko ajan ja se tulee näkymään myös seuraavaksi julkistettavassa puolueiden kannatusmittauksessa.

Suomalaiset kokevat epäoikeudenmukaisuutta

Perussuomalaiset on kansallismielinen puolue. Mäenpää näkee nykyajan suurena haasteena trendin, jossa kansallista itsenäisyyttä kunnioitetaan yhä vähemmän samalla, kun päätösvaltaa valuu Euroopan unionille.

– Kyllä meidän pitäisi pyrkiä kaikessa päätöksenteossa ajamaan omien kansalaisten etua, eikä alentua globalismin sylkykupiksi.

Mäenpään mukaan maahanmuuttokriittisyys johtuu syvästä epäoikeudenmukaisuuden tunteesta, jota monet tavalliset suomalaiset kokevat arjessa.

– Monessa suomalaisessa perheessä koti on kerrostalossa. Vaikka molemmat vanhemmat kävisivät töissä, niin vaatteita on ehkä jouduttu ostamaan myös kirpputoreilta ja käytössä on vanha auto. Sitten naapurikämppään muuttaa somaliperhe, jolle yhteiskunta tarjoaa ”valmiiksi lautasella” kaiken saman, minkä suomalainen perhe on vuosien aikana hankkinut omalla työllään. Tämä on monen mielestä käsittämätöntä.

– Räikeä esimerkki on myös siinä, että yhteiskunta on käyttänyt jokaiseen alaikäisiksi tekeytyneeseen turvapaikanhakijaan 80 000 euroa. Samaan aikaan suomalaiset vanhukset saavat osakseen hyvin puutteellista ja vajanaista laitoshoitoa. Hoitohenkilökuntaa on liian vähän. Nykyisillä resursseilla vanhuspalvelujen taso jää heikoksi, Mäenpää toteaa.

Vihreiden sooloilu kiristää hallitusta

Pääministeri Rinteen johtama uusi hallitus on ollut kasassa vain noin kuukauden verran, mutta jo nyt hallituspuolueiden suhteisiin on ilmestynyt säröjä.

Erimielisyyttä on ollut muun muassa hallitusohjelman linjauksista koskien aktiivimallia ja vihreät ministerit ovat sooloilleet linjauksillaan Isis-taistelijoiden Syyriassa olevista vaimoista lapsineen.

Erityisesti keskustan riveistä on jo useasti painotettu hallituskumppaneille, että hallitusohjelmaa on noudatettava, tai muuten edessä on ongelmia.

Hallitus voi kaatua lihansyönnin rajoittamiseen

Mäenpää ennustaakin keskustalle hankalia aikoja vihervasemmistohallituksessa.

– Odotan mielenkiinnolla sitä päivää, kun hallituksessa ryhdytään puhumaan lihansyönnin rajoittamisesta ilmaston pelastamiseksi, hallitus voi hyvin kaatua siihen.

– Keskusta on pahassa välikädessä. Jos vihreät haluaa pelastaa maailman vähentämällä lihansyöntiä, se tuskin miellyttää keskustan perinteisiä kannattajia. Siellä on paljon maanviljelijöitä, jotka elävät lihan ja maidon tuotannosta. On erittäin vaikea nähdä, että siinä sopu löytyisi, Mäenpää sanoo.

Uusi puheenjohtaja tuskin pelastaa Kepua

Keskustan tilanne on sekava myös siksi, että samaan aikaan puolueen hupenevan kannatuksen kanssa, puolueessa on käynnissä puheenjohtajakilpailu. Mäenpää ei usko, että uusi puheenjohtaja kykenee kääntämään kannatusta nousuun.

– Suomenmaa-lehden mukaan puheenjohtajaehdokkaat Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni ovat kumpikin ensi vuonna valmiita marssimaan Pride-kulkueessa puheenjohtajana. Myös tällaiset lausunnot siirtävät yhä enemmän keskustan kannatusta perussuomalaisten leiriin.

Juha Mäenpään haastattelu on osa juttusarjaa, jossa esitellään perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustajia.

SUOMEN UUTISET