Ruotsidemokraatit pyyhki kilpakumppaneillaan pöytää lähes kaikilla maahanmuuttajavaltaisilla äänestysalueilla EU-vaaleissa. Etelä-Ruotsin Skånessa ruotsidemokraatit oli suurin 20 kunnassa, kun kuntia on kaikkiaan 33. Skånessa sijaitsevat surullisen kuuluisat Malmö ja Helsingborg, joissa jengiväkivalta on arkipäivän todellisuutta. Almgårdin lähiössä Malmössä ruotsidemokraattien ääniosuus oli 46 prosenttia.

– Porukka on kyllästynyt kaikkeen paskaan, mitä siellä tapahtuu, ampumisiin ja pommien räjäyttelyyn, sanoo Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n haastattelema ruotsidemokraattien äänestäjä.

– Tulos on saman suuntainen kuin syksyn parlamenttivaaleissa, toteaa puolestaan valtiotieteen professori.

Skånesta lähtee EU-parlamenttiin ruotsidemokraattien Jessica Stegrud. Hän on taustaltaan energia-alan asiantuntija ja eliitin ylikansallinen päätäntävalta on hänen kiinnostuksensa ytimessä.

– Mitä tahansa eteen tulee, pidän aina huolen siitä, että päätökset tehdään lähellä heitä, joita päätökset koskevat, Stegrud linjaa.

Ruotsidemokraatit saivat nyt kolme paikkaa europarlamenttiin, kun vuonna 2014 läpi meni puolueen ensimmäiset kaksi ehdokasta. Kannatus nousi 9,67 prosentista 15,4 prosenttiin.

Suomen Uutiset