

LEHTIKUVA
Kapina kytee Iranissa – enää kolmannes kansasta tukee pappisvaltaa ja moskeijat seisovat tyhjän panttina
Iranin hallinto tukahdutti verisesti kansannousun, joka alkoi viime suoden syyskuussa nuoren naisen kuoltua moraalipoliisin käsittelyssä. Hiljaisuus on kuitenkin näennäistä ja kansan protesti papiston pakkovaltaa vastaa jatkuu ja etsii uusia muotoja. Moskeijat kumisevat jo tyhjyyttään.
Sotatoimet jatkuvat Gazassa ja Iranin tukema terroristijärjestö Hamas taistelee alueen rippeistä kyseenlaista sotaa käyvää Israelin armeijaa vastaan. Iranissa Hamasia tukee pappisvalta mutta ei kansa.
Moskeijat kumisevat tyhjyyttään Teheranissa ja vain 30 prosenttia kansasta tukee Iranin hallitusta.
– Hamasia kannattavissa mielenosoituksissa on enemmän väkeä Tukholmassa kuin Iranissa, väittää kirjailija ja toimittaja Suzanne Gottfarb.
– Hallinto on epäonnistunut kansan tahdon tukahduttamisessa ja siitä kertoo se, että 50 000 Iranin 75 000 moskeijasta seisoo enemmän tai vähemmän tyhjän panttina. Ihmiset eivät enää käy rukoilemassa ja se on jälleen esimerkki protestista pappisvaltaa ja hallinnon uskonnollista painostusta vastaan, Gottfarb kirjoittaa Svenska Dagbladetin mielipidesivuilla.
Aseeton vastarinta jatkuu
Vuoden 2022 syyskuussa 22-vuotias Mahsa Amin kuoli moraalipoliisin käsittelyssä, koska hänen vaatetuksessaan jokin oli uskonnollisen tulkinnan mukaan vialla. Alkoi kansannousu, jonka Iranin väkivaltakoneisto hiljensi hakkaamalla ja jakamalla mielenosoittajille kuolemantuomioita.
Kansannousun jälkeen Iranin mediassa on keskitytty Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa ja sittemmin Hamasin taisteluun Gazassa ja Länsirannalla. Vastarinta pappisvaltaa kohtaan näyttää kadonneen mutta Gottfarbin mukaan se on harhaa.
– Iranissa kansa protestoi niillä keinoilla, jotka sillä vielä on käytössä. Aseettomana ja vailla organisoitua johtoa tilanteessa, jossa valtiolla on väkivallan monopoli ja mielenosoittajat täysin suojaa vailla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aseeton vastarinta pappisvalta Iranin uskonnollinen johto terroristijärjestö Hamas Suzanne Gottfarb Länsiranta Venäjän hyökkäyssota väkivallan monopoli Mahsa Amin moraalipoliisi kansannousu mielenosoittajat Gaza Protesti Moskeija Iran Israel
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Teuvo Hakkarainen Iranin tapahtumista: ”Euroopan feministit vaikenevat”

Intersektionaalinen feminismi ei suojele syrjittyä naista vähemmistön sisällä – alistettujen musliminaisten kohdalla etnisyys nousee määräävämmäksi tekijäksi kuin naissukupuoli

Hallinto uhkaa mielenosoittajia kuolemantuomiolla – iranilaiset keksineet uusia protestoinnin keinoja

Vangittu Nobel-voittaja Narges Mohammadi on taistellut vuosikymmeniä islamin naiskäsitystä ja huntupakkoa vastaan

Forgotten Feminists -journalisti Yasmine Mohammed: Liberaali vasemmisto voimisti ääri-islamisteja julmaan antisemitismiin
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.