Kerjääminen on Ruotsissa valtakunnallista ja paikkakuntakohtaiset kiellot eivät toimi. Kerjääminen on suunniteltua ja siihen liittyy muuta, rikollista toimintaa. Kerjäläiset ovat pahoin syrjäytyneitä ihmisiä ja hyväksikäytön uhreja. Kokoomus lähtee ajamaan kerjuukieltoa koko maahan.

Vaalien läheisyys ja ruotsidemokraattien paine näkyy yhä selvemmin Ruotsin mahtipuolueiden tekemisissä. Nyt ruotsidemokraattien alkuperäisellä asialla on kokoomus, joka lähtee ajamaan koko valtakunnan kattavaa kerjuukieltoa.

– Olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa kerjääminen on arkipäiväistä ja sitä tapahtuu maamme joka kolkassa. Pahoin syrjäytyneet ihmiset kerjäävät elannokseen, kuvailee kokoomuksen puoluesihteeri Gunnar Strömmer Expressen-lehdelle.

Puolueen oikeuspoliittinen asiantuntija Tomas Tobé säestää ja sanoo, että kerjääminen on poliisin mukaan järjestelmällistä ja usein liitoksissa muihin ongelmiin ja rikoksiin kuten prostituutioon. Ja paikalliset kerjuukiellot eivät näytä toimivan kyllin hyvin.

Kokoomus haluaa nyt kieltää suunnitelmallisen kerjäämisen ruokakauppojen, vilkkaimpien kulkuväylien ja bussi- sekä juna-asemien tienoilla. Järjestyksenvalvojille halutaan samaan syssyyn oikeus poistaa kerjääjät määritellyiltä alueelta. Tuomio kerjäämisestä olisi todennäköisimmin sakko. Satunnainen pummaaja ei joutuisi leivättömän pöydän ääreen.

Suomen Uutiset