

“Keskusta uskoo vihreän siirtymän olevan jokin kirjokansi-Sampo, joka lopulta maksaa kaiken”, tylyttää kansanedustaja Lulu Ranne
Talouden iso kuva on muilta puolueilta täysin hukassa. Vihervasemmistolaita kuvittelee voivansa ottaa loputtomasti velkaa, keskusta höpisee vihreästä siirtymästä, kokoomus kurittaisi köyhimpiä. Lakko-oikeuden rajoittamistakin kaavaillaan. Mikä neuvoksi? Kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) puntaroi talouden vakauttamista Suomen Yrittäjien paneelissa. Perussuomalaiset trimmaisi julkista taloutta, kirkastaisi valtion ydintehtäviä ja pyrkisi toiminnan jatkuvaan parantamiseen.
Suomen Yrittäjät järjesti 24.5.2022 neljän suuren puolueen paneelin yrittäjyyden ja investointien vauhdittamisesta. Keskustelu paljasti karulla tavalla, miten hukassa iso kuva muilta puolueilta on, toteaa perussuomalaisia edustanut kansanedustaja Lulu Ranne.
– Ongelman ydin on kaikkien näkyvillä. Julkisen talouden reki on kasvanut liian raskaaksi yritysten ja veronmaksajien vetää. Jos reki painaa liikaa, se ei liiku, vaikka kuinka piiskaisi hevosta tai syöttäisi sille porkkanoita, Lulu Ranne kuvailee.
Rinteen/Marinin hallitus on lisännyt julkisen talouden velkaantumista noin 30 mrd. €, josta noin 11 mrd. € liittyy muuhun kuin koronaan tai turvallisuuteen. Näitä 11 miljardia ei olisi pitänyt tuhlata suomalaisten kannalta toisarvoisiin kohteisiin laisinkaan. Suomen hallinto syö itse kuormasta eniten OECD-maista.
Haluaako hallitus ajaa järjestelmän seinään?
Ranne jakaa muiden puolueiden ajattelun karkeasti kahteen päälinjaan. Vihervasemmistolaisessa maailmassa velkaa voi ottaa loputtomasti ja kaikki korjaantuu, jahka rikkailta saadaan rahat ja valta pois. Vastineeksi tulonsiirroista hallinto pitää oikeutenaan määrätä, mitä sinun pitää tehdä, sanoa ja ajatella.
Keskustaoikeistossa kyllä naristaan velasta, mutta pääsyylliseksi nähdään heikoimpien etuudet. Kokoomus uskoo kasvun hoitavan kaiken, kunhan köyhien yhteiskunnan kuppaaminen saadaan kuriin. Keskusta uskoo vihreän siirtymän olevan jokin kirjokansi-Sampo, joka lopulta maksaa kaiken.
– Hallituksen toiminnalle ei ole näkyvää järkiperäistä selitystä. Haluaako hallitus ajaa järjestelmämme seinään mahdollisimman nopeasti? Toisaalta korvaan sattuvat myös ne keskustaoikeiston työmarkkinapuheet, joissa sujuvasti halutaan sekä lisää paikallista sopimista että rajoittaa lakko-oikeutta.
Veronalennus rahoittaisi pitkälti itse itsensä
Ranteen mukaan työmarkkinoiden kehittäminen vaatii nyt ennen kaikkea luottamuksen rakentamista. Poliittiset ja myötätuntolakot ovat vahingollisia, mutta niiden rajoittaminen lailla olisi kuitenkin vaikea, työmarkkinoita repivä valtiosääntöoikeudellinen kysymys. Kokoomusta edustaneen entisen oikeusministeri Antti Häkkäsenkin pitäisi tämä ymmärtää, vai haluaako hän lisää uhkauksia joukkoirtisanoutumisista?
– Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka ajaa julkisen talouden tosiasiallista trimmaamista pienemmäksi kirkastamalla valtion ydintehtävää, laittamalla menot tärkeysjärjestykseen ja toiminnan jatkuvalla parantamisella. Tämä on kasvun perimmäinen edellytys. Yritykset hoitavat hommansa, kunhan verotus saadaan kohtuulliseksi sekä yrityksiä ja työntekijöitä kannustavaksi. Suomen verotus on itse asiassa niin kireää, että veronalennus rahoittaisi pitkälti itse itsensä.
Vastuullinen taloudenpito korostuu kriisiaikana
Ranne muistuttaa, että sekä poliitikot että ekonomistit puhuvat perinteisesti leikkauksista. Muista kuin miljardiluokan toimista puhuminen ei ole mediaseksikästä, jolloin katse kääntyy suurten tulonsiirtojen leikkauksiin. Kolmen miljardipointin politiikka on kuitenkin hyvin populistista. Julkinen sektori saisi nykyiset palvelut ja kansalaisten hyvinvoinnin aikaiseksi jopa kolmanneksen pienemmillä menoilla.
Sitä ei saavuteta miljardileikkauksilla heikoimmilta. Miljardit säästyvät luopumalla turhasta ja omaksumalla jatkuvan parantamisen työote sekä eduskunnassa että kaikessa hallinnon tekemisessä. Tämä koskee kaikkia ministeristä ruohonjuuritasolle. Jos eduskunta ei tee itse, vaadi eikä mahdollista parannuksia ja säästöjä, se ei niitä myöskään saa.
– Onneksi tietoisuus ja ymmärrys sopeutustarpeesta ja keinoista ovat heräämässä politiikan ulkopuolella. Esimerkiksi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT on jo pitkään kirjoittanut priorisoinnista ja jatkuvasta parantamisesta. Viimeksi Suomen Yrittäjien valtuusto vaati 24.5.2022, että seuraavan hallituksen on vakautettava julkista taloutta 700–800 miljoonaa vuodessa.
– Vastuullinen taloudenpito ja suomalaisten ydintehtävistä huolehtiminen korostuvat kriiseissä. Toivoa sopii, että muutkin puolueet lopulta näkevät valon ja tulevat perussuomalaisten linjoille näissä asioissa.
Katso paneeli Suomen Yrittäjien Youtube-kanavalta:
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sopeutustarve joukkoirtisanoutumiset keskustaoikeisto lakko-oikeus Sanna Marinin hallitus vihreä siirtymä koronapandemia tärkeysjärjestys Antti Rinteen hallitus Työmarkkinat veronmaksajat vihervasemmisto tulonsiirrot Antti Häkkänen Investoinnit Yritykset Paikallinen sopiminen Julkinen talous Suomen Yrittäjät VATT OECD Lulu Ranne leikkaukset Turvallisuus Velkaantuminen perussuomalaiset talous Keskusta Kokoomus verotus Yrittäjyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomea riivaavat kireä tuloverotus ja haitalliset kannustinloukut

Hallitukselta ei vaikuttavia toimia polttoainehintoihin, maatalouskriisiin, ostovoimaan tai kilpailukykyyn – perussuomalaiset esitti epäluottamusta

Seuraavalle hallitukselle jäämässä ennennäkemätön velkasotku – “Julkinen taloutemme ei tämän hallituksen politiikalla tule tervehtymään”

Ranne: Sote-uudistus romuttaa talouden ja palvelut, jos vanha valta jatkaa

Perussuomalaiset julkisen talouden suunnitelmasta: Hallitus vieraantunut suomalaisten arjesta – valtion menoja on priorisoitava ja veroja laskettava
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.