Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen on jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen rikosoikeudellisen ikärajan alentamisesta sekä nuorten tekemien väkivaltarikosten rangaistusten koventamisesta.

Alaikäisten tekemiä henkirikoksia on ollut kahden viime vuoden aikana ennätysmäärä. Esimerkiksi vuonna 2020 poliisin tietoon tuli 48 alle 18-vuotiaan tekemäksi epäiltyä henkirikosta tai sellaisen yritystä. Myös tänä vuonna tekoja on ollut lukemattomia.

Kansanedustaja Ari Koposen mukaan alaikäisten tekemä raaka väkivalta on selvästi kasvussa ja rikokset aiempaa julmempia ja harkitumpia. Koposen mukaan tekijöitä ei saada kuitenkaan kunnolla vastuuseen, sillä he ovat alaikäisiä. Suomessa rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15 vuotta.

– Näitä uutisia saa nyt lukea viikoittain. Juuri viime viikolla joukko alle 15-vuotiaita poikia pahoinpiteli julmasti samanikäisen tytön. Uutisten mukaan tyttöä oli hakattu nyrkein, potkittu, tönitty ja revitty vaatteista. Uhri myös pakotettiin nuolemaan toisten kenkiä. Samaisten uutisten mukaan nämä pojat saivat poliisilta vain nuhteet.

– Vappuviikonloppuna taas Helsingissä tapahtui kaksi erillistä puukotustilannetta, joissa oli osallisina alle 20-vuotiaita nuoria. Molemmissa tapauksissa uhrin fyysiset vammat vaativat sairaalahoitoa ja henkiset eivät todennäköisesti parane koskaan, Koponen muistuttaa.

Syitä väkivaltaisuuksiin monia

Syitä nuorten väkivaltaisuuksiin on monia. Pandemia on heikentänyt entisestään sellaisten henkilöiden olosuhteita, joilla menee jo valmiiksi huonosti. Lisäksi sosiaalinen kontrolli yleisillä paikoilla on vähentynyt, koulut ovat menettäneet kosketuspintaa osaan nuorista, ja rajoitusten takia harrastukset ovat olleet jäähyllä.

Viranomaisilla ei ole myöskään lastensuojelulaitoksista luvatta poistuneiden kohdalla riittävän vahvoja keinoja toimia. Myös järjestäytynyttä rikollisuutta on jo havaittu poliisin toimesta, ja huumemyönteisyys sekä huumeiden käyttö on kasvanut. Lisäksi neljän seinän sisällä olo on kiristänyt monien välejä.

– Emme voi kuitenkaan ulkoistaa lasten kasvatusta valtion harteille, vaan kyllä siitä on edelleen perheen otettava päävastuu, Koponen painottaa.

Suuri osa tekijöistä maahanmuuttajataustaisia

Suuri syy väkivaltaisuuksiin on myös se, että kaikki eivät näytä myöskään sisäistäneen suomalaisen yhteiskunnan sääntöjä. Suuri osa väkivaltarikosten tekijöistä on ollut maahanmuuttajataustaisia nuoria. Koposen mukaan hallituksen sinisilmäisyys haitallista maahanmuuttoa kohtaan on nyt alkanut näkymään mitä karuimmalla tavalla.

– Osa nuorista voi selvästi huonosti, ja paha olo purkautuu tällaisella äärimmäisellä tavalla. Hallitukselta vaadittaisiin nyt järeitä keinoja näiden väkivaltatilanteiden ehkäisemiseksi, jotta enää yksikään ei joutuisi tällaisen kammottavan rikoksen uhriksi. Milloin pääministeri oikein kertoo, mitä tälle asialle tehdään? Vastauspakista on tähän mennessä löytynyt vain ankkuritoiminta ja varjoyhteiskunta, Koponen tuskailee.

Nämä teot eivät päänsilittelyllä lopu

Laajan ongelman yhdeksi ratkaisuksi Koponen esittää rikosoikeudellisen ikärajan alentamista sekä kovempia rangaistuksia väkivaltarikoksista myös alaikäisille. Rikosoikeusvastuun ikärajan alentamiselle ei ole EU:n puolestakaan esteitä, sillä useissa muissa EU-maissa rikosvastuullinen ikäraja on selvästi alempi. Esimerkiksi Tanskassa rikosvastuu alkaa 14-vuotiaana ja Alankomaissa jo 12-vuotiaana.

– Tämä tulisi vähintäänkin selvittää ja nostaa laajaan keskusteluun. Pelotteet rikosten seurauksista eivät ole selvästikään tarpeeksi suuret. Mikäli rikosoikeudellista ikärajaa alennetaan ja rangaistuksia myös nuorten tekemistä väkivaltarikoksista kovennetaan, kyseiset rikokset todennäköisesti myös vähenisivät. Nämä nuoret ovat täysin tietoisia tekojensa seurauksista, ja nämä teot eivät myöskään päänsilittelyllä lopu.

– Myös vaikeista asioista täytyy pystyä puhumaan avoimesti ja tutkia niiden toimivuutta, Koponen lopettaa.

Suomen Uutiset