Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus (STEA) jakaa Veikkauksen pelituotoista vuosittain kymmeniä miljoonia erilaisille kansalaisjärjestöille. Viime vuosina avustuksia ovat ensisijaisesti saaneet muiden muassa maahanmuutto- ja monikulttuurisuustoimintaa edistävät järjestöt, kun esimerkiksi Hurstin ruoka-avulle ei makseta euroakaan ja Suomen Rauhanturvaajaliiton avustussumma on romahtanut. Kansanedustaja Ari Koponen vaatii hallitusta miettimään prioriteettinsa uudelleen.

STEA:n rahoituspäätösten taustalla ovat vallalla olevat poliittiset linjaukset. Kansanedustaja Ari Koposen mukaan tätä tukeva lausunto tuli esiin viime viikolla STEA:n toteuttamassa tilaisuudessa, jossa heidän edustajansa totesi rahoituspäätöslinjausten pohjautuvan yhteiskunnassa käynnissä oleviin keskusteluihin ja trendeihin.

Viime vuosina STEA:n avustuksista ovatkin ensisijaisesti nauttineet pakolais-, turvapaikanhakija-, maahanmuutto-, monikulttuuri- ja kotouttamistoimintaa harjoittavat järjestöt, jotka saavat kymmenien miljoonien eurojen avustustulot vuositasolla.

– Humanitäärisen maahanmuuton vuosittaiset kustannukset ovat miljardeja euroa. Herääkin kysymys, tarvitseeko kaiken tämän päälle Veikkauksen tukea kymmenillä miljoonilla näitä vähemmistöjä tukevia järjestöjä? kysyy Koponen.

Kriisinhallintaveteraanit eivät kiinnosta

Vastaavasti edellisvuosien tapaan Hurstin perinteinen ruoka-apu ei saanut euroakaan ja Suomen Rauhanturvaajaliiton avustussumma romahti, laskien viime vuodesta huimat 65 %. Ari Koposen mukaan liitto on yksi harvoista yhteiskunnallisista järjestöistä, joilla ei ole lainkaan palkattua henkilökuntaa, vaan kaikki tapahtuu talkootyönä vapaaehtoisvoimin.

Liitto ei myöskään saa erillistä pysyvää tai korvamerkittyä valtionavustusta, vaan kaikki rahalliset resurssit perustuvat vuosittain haettavissa oleviin epävarmoihin valtionavustuksiin sekä säätiötukiin. Rahoituspäätöksessä ei ollut liiton puheenjohtaja Mauri Koskelan mukaan perusteltua mainintaa, miksi tuki on pienentynyt. Ari Koposella on kuitenkin oma mielipide asiaan.

– Kriisinhallintaveteraanit eivät ole primäärejä tuettavia kohteita punavihreälle monikulttuurisuutta tukevalle hallituksellemme.

Hallituksen arvostuksen puute on surullista

Suomen Rauhanturvaajaliitto oli hakenut tänä vuonna tukea kriisinhallintaoperaatioihin osallistuneiden toimintakykyä tukevaan vertaistukitoimintaan, jonka tärkein tehtävä on saada rauhanturvaajat palaamaan operaatioiden jälkeen takaisin yhteiskuntaan sen täysivaltaisina ja toimintakykyisinä jäseninä. Tukea annetaan rauhanturvaajaveteraaneille, heidän läheisilleen ja sotiemme veteraaneille.

– Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Afganistanin vaativaan suojausoperaatioon osallistuneet henkilöt, jotka toimivat suoran väkivallan uhan alla ja suuressa henkisessä paineessa. Arvostan suuresti suomalaisia rauhanturvaajia ja liiton tekemää työtä. On surullista, että hallituksemme ei, moittii Koponen.

Kohteita on priorisoitava

Veikkauksen tuotot ovat kutistumassa. Koposen mukaan nyt täytyisi entistä enemmän kiinnittää huomiota siihen, kenelle jaetaan ja kuinka paljon.

– Kohteita on priorisoitava. Mielestäni rauhanturvaajaliitto ansaitsee enemmän kuin 65 000 euroa. Sen sijaan toinen yksittäinen järjestö, Pakolaisapu ry, sai avustusta yli 1,5 miljoonaa eli noin 25-kertaisen määrän. Esimerkiksi siitä olisi varaa leikata, lopettaa Koponen.

Suomen Uutiset