Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä tapahtuneen erottamisen jälkeen perussuomalaisilla ja kokoomuksella on yhtä suuret eduskuntaryhmät. Tästä johtuen on eduskunnan työjärjestyksen mukaisesti ehdotettu marssijärjestyksen määräytymistä arvalla.

Tämä vaikuttaa muun muassa järjestykseen, jossa ryhmäpuheenvuorot pidetään, kyselytunnin ensimmäisen kysymyksen esittäjään ja mahdollisesti jopa puhemiehistön koostumukseen.

– On ongelmallista, jos yhdellä arvan heitolla eduskunnan toiminta muuttuu merkittävästi koko vaalikauden lopuksi. Vähintäänkin yhtä suurien ryhmien olisi syytä vuorotella ensimmäisen iskun paikan saajana. Vai arvotaanko yhtä suurien ryhmien järjestys joka kerta uudelleen? perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela miettii.

Kansan tahtoa kunnioitettava

Eduskunnan työjärjestyksessä ei mainita puolueita vaan pelkät eduskuntaryhmät. Vaaleissa kansa kuitenkin antaa ensisijaisesti ja pääosin äänensä puolueille. Vaaleissa perusyksikkö on siis puolue, mutta eduskunnassa eduskuntaryhmä.

Koskelan mielestä on ongelmallista, että vaalikauden aikana tapahtuvat loikkaukset ja ryhmästä erottamiset voivat näin paljon vaikuttaa eduskunnan työskentelyyn.

– Kansan vaaleissa antamaa tahtoa pitäisi kunnioittaa vaalikauden loppuun saakka. Perussuomalaiset sai vaaleissa enemmän ääniä ja paikkoja kuin kokoomus. Kansalta saatua mandaattia ei pidä ohittaa arpomalla, Koskela sanoo.

SUOMEN UUTISET