

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koskela: Suomen kehärata turvaa huoltovarmuutta ja avaa reitin länteen
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela toivoo Suomen rataverkkoa kehitettävän poikittaisyhteyksien osalta. Koskela on useasti peräänkuuluttanut Suomen kehäradan käyttöönottoa kokonaisvaltaisesti. Kehärata yhdistää Suomen sen leveimmältä kohdalta kulkien Porista Parkanon, Haapamäen, Jyväskylän, Pieksämäen ja Savonlinnan kautta Parikkalaan.
– Yhteysväli koostuu monenlaisista rataosuuksista, joista osa onkin jo käytössä. Valitettavasti ratayhteys pätkii Porin ja Haapamäen sekä Savonlinnan Laitaatsillan kohdalla, Jari Koskela sanoo.
Kehäradan käyttöönotto ei sisälly valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan, vaikka suunnitelmassa Jyväskylän ja Pieksämäen välisen osuuden peruskunnostustarve tunnustetaan. Koskelan mielestä uusi turvallisuuspoliittinen tilanne kuitenkin antaa syyn tarkastella suunnitelmaa uudelleen.
Huoltovarmuuden kannalta tärkeää
Huoltovarmuuden kannalta ja vaihtoehtoisten reittien tärkeyden vuoksi kehäradan käyttöönotto olisi Koskelan mielestä nyt tärkeää. Radan kautta avautuisi sisäisestä Suomesta suorin yhteys läntisen Suomen satamiin Raumalle, Poriin, Kaskisiin ja Vaasaan. Näin saataisiin käyttöön vapaata meritilaa ilman Helsingin edustan risteävän meriliikenteen riskejä.
– Kehäradasta olisi mahdollista tehdä Suomen tavaraliikenteen pääyhteysväli. Poikittaisrata yhdistää kaikki Suomen pitkittäisradat. Jos tavaraliikennettä siirrettäisiin kehäradalle, vapauttaisi tämä samalla henkilöliikenteen ruuhkia pääradalla, Koskela muistuttaa.
Puolustusvoimien kalusto liikkuu parhaiten raiteilla
Kehäradan merkitys on tärkeä myös Puolustusvoimille. Radan varrella sijaitsee Niinisalon varuskunnan harjoitusalue, jossa on tänä vuonna järjestetty kansainvälisiä harjoituksia. Niitä järjestetään Nato-jäsenyyden myötä varmasti lisää.
– Puolustusvoimien raskas kalusto liikkuu näppärimmin raiteilla, ja kehäradan kautta kalustoa saadaan liikutettua satamista niin Niinisalon harjoitusalueelle kuin sisäiseenkin Suomeen, Koskela huomauttaa.
Kansanedustaja Koskela on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustellaan uuden turvallisuuspoliittisen tilanteen vaikutuksia liikennejärjestelmäsuunnitelmaan sekä keinoja, joilla Suomen rataverkon ja läntisen Suomen satamien yhteensopivuutta voidaan parantaa. Koskela on aiemmin syksyllä jättänyt myös talousarvioaloitteen Suomen kehäradan valmistelutöitä varten.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kehärata rataverkko liikennejärjestelmäsuunnitelma turvallisuuspoliittinen tilanne Nato-jäsenyys tavaraliikenne kirjallinen kysymys Jari Koskela Puolustusvoimat Huoltovarmuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huoltovarmuuden tarkoitus on turvata kaikki perustarpeet: ”Asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen ja kansallinen etu asetettava etusijalle”

Koskela haluaa Huoltovarmuuskeskuksen puolustusministeriön alaisuuteen

Mäenpää: Huoltovarmuus kiinteä osa Suomen turvallisuuspolitiikkaa

Purra pitää hallituksen energiapoliittista linjaa katastrofina: Hallitus pelaa rulettia korkeilla panoksilla Suomen huoltovarmuuden kannalta keskeisillä asioilla (video)
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.