Suomen Uutiset tavoitti hurjasta pahoinpitelystä toipuvan Pekka Katajan. Kataja sanoo, että on pystynyt kohtuullisen hyvin pyyhkimään mielestään tapahtumat, eikä ole kärsinyt jälkikäteen pelkotiloista. Kataja on saanut vastaanottaa runsaasti osanottavaa ja tukevaa palautetta, joka on auttanut häntä vaikeassa tilanteessa.

Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikkö Pekka Kataja joutui kuukausi sitten rajun väkivallanteon kohteeksi omassa kodissaan Jämsänkoskella, kun tuntemattomat miehet tunkeutuivat Katajan eteiseen ja pahoinpitelivät hänet sairaalakuntoon.

Katajaan kohdistui useita hengenvaarallisia potkuja ja lyöntejä eri puolille kehoa, myös päähän. Pahoinpitelyssä Katajalta murtui luita sormista ja kyljestä. Korvalehdestä irtosi palanen ja lisäksi Katajalle aiheutui lievä aivoverenvuoto.

Kataja onnistui kuitenkin hälyttämään apua, ja hänet kuljetettiin sairaalahoitoon Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan. Suomen Uutiset kertoi järkyttävästä tapauksesta aiemmin heinäkuussa.

Onneakin oli matkassa

Kuukautta myöhemmin Suomen Uutiset tavoittaa puhelimitse Katajan kotiseudultaan Jämsästä. Kataja kertoo vointinsa olevan olosuhteisiin nähden kohtuullisen hyvä.

– Suurin haitta tällä hetkellä on se, että vasen käteni on puoleksi kipsissä murskaksi menneen peukalon takia. Käsi leikattiin sairaalassa ja sinne asennettiin viisi rautapiikkiä. En tarkkaan tiedä, kauanko joudun pitämään kipsiä, koska en ole saanut toistaiseksi kutsua kipsin poistoon.

Hurjassa pahoinpitelyssä Katajalta murtui peukalon lisäksi kolme kylkiluuta. Arkiasioiden hoitaminen on toipumisaikana välillä haasteellista.

– Ne murtuneet kylkiluut jonkin verran kolottavat, etenkin aamulla kun nousee ylös sängystä. Murtuneen peukalon vuoksi tietokoneella kirjoittaminen on myös erittäin hankalaa. Suihkussa käyminen edellyttää sitä, että kipsin päälle on vedettävä muovipussi, joka teipataan kiinni. Saunaan en voi mennä kipsin kanssa nyt ollenkaan, Kataja kertoo.

Hän sanoo, että on pystynyt kohtuullisen hyvin pyyhkimään mielestään tapahtumat, eikä ole kärsinyt jälkikäteen esimerkiksi pelkotiloista.

Kataja sanoo olevansa kiitollinen siitä, että selvisi pahoinpitelystä hengissä eikä pysyviä vammoja pitäisi jäädä.

– Lääkäreiden mukaan minulla oli paljon onnea, sillä olisin myös voinut kuolla vammoihin tai vähintäänkin seurauksena olisi voinut olla pysyviä aivovaurioita. Lääkärit varoittivat myös, että myöhemmin saattaisi mahdollisesti tulla jälkitraumaattisia oireita, jopa kuukausien jälkeen, mutta toistaiseksi ei ole ollut mitään sellaista.

Perussuomalaisten mukana toreilla

Sairaalahoidon päättymisen jälkeen Kataja on ollut sairauslomalla, joka jatkuu edelleen. Kataja ei ole kuitenkaan jäänyt neljän seinän sisälle, vaan hän on toipumisaikanaan osallistunut useisiin perussuomalaisten toritapahtumiin Keski-Suomessa, esimerkiksi Laukaalla ja Muuramessa.

Puolueen tapahtumia on syksyn tullen tiedossa lisää, ja Kataja aikoo osallistua jatkossakin mahdollisuuksien mukaan, niin normaaliin tahtiin kuin vain mahdollista.

Kataja kertoo, että on saanut valtavasti tukea niin perussuomalaisten puolueväeltä kuin muiltakin kansalaisilta. Monet tuntemattomatkin kansalaiset ovat tulleet juttelemaan, osoittamaan myötätuntoa ja toivottamaan pikaista paranemista.

Kataja sanoo hyvillään, että kansalaisten tuki ja palaute tuntuu hyvältä ja lämmittää mieltä.

– Kaikki saamani palaute on ollut erittäin kannustavaa ja myönteistä. Monet ovat minulle ihmetelleet, miten Suomessa voi tällaista edes tapahtua. Ymmärrettävästi olen saanut selittää useita kertoja, mitä pahoinpitelyssä tapahtui ja miten olen selvinnyt. Välillä olen toki saanut puhua politiikkaakin.

Yhteensä lähes 5 000 yhteydenottoa

Katajalle tulvii tukea myös puhelimitse, tekstiviesteillä ja sosiaalisen median kanavissa. Kataja laskee, että puhelinsoitot mukaan lukien hän on saanut ainakin viisi tuhatta yhteydenottoa.

Kataja kiittelee, että kaikki palaute on ollut erittäin osanottavaa.

– Yhteyttä ottaneet ihmiset eivät ole pelkästään perussuomalaisten jäseniä, vaan suuri osa on ollut minulle täysin tuntemattomia. Yhden päivän aikana on saattanut tulla jopa kaksisataa puhelua, joihin kaikkiin en valitettavasti ole ehtinyt vastata. Lisäksi minulle on tarjottu paljon apua eri tilanteisiin, on muun muassa tarjouduttu autokuskiksi. Olen kaikesta kiitollinen.

Kataja toimii myös kansanedustaja Jouni Kotiahon eduskunta-avustajana. Kataja arvelee, että hän kykenee jatkamaan jo ensi syksynä Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikön tehtävässään, samoin kuin kansanedustajan avustajan tehtävässä, joka hoituu enimmäkseen etätyönä.

– Tähänkin saakka olen tehnyt avustajan työtä enimmäkseen etänä. Tarvittavat yhteydet toimivat hyvin sähköisten kanavien kautta, ja pääsen sujuvasti käsittelemään tietoja ja aineistoja vaikka en istukaan päivittäin Eduskunnassa.

Pahoinpitelyssä Katajaan kohdistuneet potkut ja lyönnit olivat hengenvaarallisia. Poliisi tutkii raakaa pahoinpitelyä murhan yrityksenä. Tapauksen tutkinta on edelleen kesken.

Artikkelia on muokattu 21.8.2020 klo 9.57 rikosnimikkeen osalta.

SUOMEN UUTISET