Kreikan toiset parlamenttivaalit ovat ääntenlaskuvaiheessa. Kun äänistä on laskettu noin puolet, vasemmistolainen Syriza on saamassa 35,3 prosentin äänisaaliin. Toisella sijalla on konservatiivinen Uusi demokratia (28 prosentin kannatus).

Kaksikon jälkeen tulevat kauempana perässä äärioikeistolainen Kultainen sarastus (7,2 prosenttia) ja kommunistit (5,4 prosenttia). Parlamenttiin näyttäisi yltävän myös sosialidemokraattien Pasok (6,4 prosentin kannatus), keskusta-vasemmistolainen Joki, oikeistolainen Itsenäiset kreikkalaiset sekä uutena puolueena Keskustaunioni.

Ensimmäinen ennuste ilmoitettiin, kun äänistä oli laskettu hieman yli kolmannes. Sen mukaan Syrizan kannatus riittäisi 145 parlamenttipaikkaan. Toisena oleva Uusi demokratia jäisi 75 edustajapaikkaan. Huiman eron selittää Kreikan vaalitapa – suurimmalle puolueelle jaetaan 50 lisäpaikkaa.

Syrizasta irtaantunut Kansan yhtenäisyys näyttää jäävän kokonaan parlamentin ulkopuolelle kolmen prosentin äänikynnyksen vuoksi. Puolue on saamassa 2,8 prosenttia äänistä.

Mikäli Syriza olisi säilynyt yhtenäisenä, olisi se saattanut yltää yksinkertaiseen enemmistöön parlamentissa.

Tammikuun vaalien jälkeen Syriza sai 149 paikkaa. Syrizan alkuvuoden hallituskumppanina ollut Itsenäiset kreikkalaiset saisivat 10 paikkaa. Ennusteen mukaan vaalitulos on hienoista heiluntaa lukuunottamatta samanlainen kuin tammikuussakin.

Ääntenlaskenta jatkuu illan aikana.

Henri Myllyniemi