Tuore tilasto ulkomaalaisten lisääntyneestä väkivallasta järisyttää saksalaisia. Oikeistolaiset oppositiopuolueet vaativat palauttamaan rajavalvonnan ja karkottamaan rikoksiin syyllistyneet maahantulijat välittömästi. Ulkomaalaisrikollisuudesta on aika puhua niiden mukaan avoimesti ja oikeilla nimillä.

Saksassa teki viime vuonna 2,2 miljoonaa ihmistä lähes kuusi miljoonaa rikosta, mikä on enemmän kuin vuosiin. Poliisi pystyi selvittämän tapauksista 58 prosenttia.

Ulkomaalaisten osuus rikoksentekijöistä oli 41 prosenttia, kun heidän osuutensa Saksan väestöstä on 15,5 prosenttia. Ulkomaalaisilla tarkoitetaan Saksan keskusrikospoliisin tilastossa henkilöitä, joilla ei ole Saksan passia. Ulkomaalaiset, joilla on kaksoiskansalaisuus, luokitellaan rikostilastossa saksalaisiksi.

Maahantulijat tehtailevat rikoksia

Maahantulijoiksi lasketaan turvapaikanhakijat, laittomasti rajan ylittäneet siirtolaiset, kiintiöpakolaiset sekä henkilöt, joille on myönnetty henkilökohtaisilla perusteilla oleskeluoikeus.

Lukumääräisesti ulkomaalaisia oli viime vuonna Saksan kaikista rikoksentekijöissä 923 269, mikä on noin 18 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kantasaksalaisten osuus kasvoi vastaavasti yhdellä prosentilla.

Ulkomaalaisista rikollisista 402 514 oli maahantulijoita. Heidän osuutensa kasvoi edellisvuodesta 29 prosenttia, ja heidän tekemänsä rikokset muodostivat 43 prosenttia kaikista ulkomaalaisten tekemistä rikoksista.

Murhia, tappoja ja seksuaalirikoksia

Erityistä huomiota Saksassa herättää ulkomaalaisten ja maahan tulleiden suuri osuus väkivallanteoissa. Kun väkivaltarikosten määrä nousi edellisvuodesta yleisesti 8,6 prosenttia, niin ulkomaalaisten osuus niistä kasvoi 14 prosenttia.

Turvapaikanhakijat ja muut maahantulijat tekivät viime vuonna 25 700 väkivaltarikosta, mikä on 20 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Murhia, tappoja ja kuolemantuottamuksia kirjattiin Saksassa viime vuonna 2 282 kappaletta. Tekijöistä runsaat puolet oli ulkomaalaisia ja 395 turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia.

Raiskauksissa ja muissa vakavissa seksuaalirikoksissa, joita tehtiin Saksassa viime vuonna yli kaksitoistatuhatta, maahantulijoita epäiltiin syylliseksi runsaassa tuhannessa tapauksessa.

Veitsellä iskettiin yli 8 000 kertaa

Noin 150 000 Saksassa viime vuonna tehdystä raasta pahoinpitelystä oli ulkomaalaisten tekijöiden osuus runsas kolmannes. Laittomia siirtolaisia ja muita maahantulijoita heistä oli 20 375, mikä oli viidennestä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Veitsellä iskettiin Saksassa toista ihmistä viime vuonna 8 951 kertaa eli 5,6 prosenttia edellisvuotta useammin. Tässä tilasto ei erottele tekijöitä.

Runsaasta kahdesta miljoonasta rikollisesta oli alle 14-vuotiaita 104 233 ja 14-18-vuotiaita 207 149. Molemmista tekijäryhmistä ulkomaalaisia oli noin 30 prosenttia.

Ulkomaalaisrikollisuuden ja sen yhteydessä väkivallan voimakas kasvu on laukaissut Saksassa poikkeuksellisen kiihkeän keskustelun. Siinä vahvistuu vaatimus, että näin ei voi enää jatkua.

Sisäministeri vaatii nollatoleranssia

Maahantulon haittoihin tähän asti hallituskumppaneina istuvia vihreitä mukaillen löyhänlaisesti suhtautunut sisäministeri Nancy Faeser (sd) vaatii uusien faktojen valossa väkivallalle nollatoleranssia:

– Rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten on lähdettävä maasta nykyistä nopeammin. Karkotuspäätökset on pantava toimeen viivytyksettä, hän sanoi.

Lohduttomista luvuista huolimatta Faeser vakuutti Saksan kuuluvan maailman turvallisimpiin maihin. Ponnekkaasti oikeistoa vastaan kampanjoiva ministeri varoitti ulkomaalaisiin liittyvien ennakkoluulojen kylvämisestä. Siirtolaisuuden kasvu ei johda hänen mukaansa automaattisesti rikollisuuden kasvuun.

Ulkomaalaisrikollisuudesta kasvaa vaaliteema

Myös kristillisdemokraattien piirissä ovat hälytyskellot alkaneet soida. Vaikenemisen kulttuuriin vaaditaan selkeää muutosta.

Ulkomaalaisrikollisuuden arvioidaan nousevan erääksi keskeiseksi teemaksi myös kesäkuisissa eurovaaleissa ja syyskuussa pidettävissä monissa itäisen Saksan osavaltiovaaleissa. Todellisia rikollisuuslukuja piilottelevien puolueiden pelätään vetävän niissä lyhemmän korren.

Rikostilaston julkistamistilaisuuteen osallistuneen Brandenburgin osavaltion sisäministerin Michael Stübgenin (CDU) mukaan faktoista puhuminen ei ole ulkomaalaisvihamielisyyttä, vaan kansalaisilla on oikeus tietää kaikki asiaan liittyvät faktat.

Stübgen vaatii tehokkuutta laittoman siirtolaisuuden hillitsemiseksi ja kehottaa Olaf Scholzin (sd) hallitusta voimakkaisiin toimiin niitä valtioita vastaan, jotka eivät suostu ottamaan vastaan karkotettuja kansalaisiaan.

Vetovoimatekijät pois

Kristillisdemokraattisen puolueen (CDU) puheenjohtajan Friedrich Merzin mukaan ulkomaalaisrikollisuutta ei saada kuriin ennen maahantulon merkittävää rajoittamista.

Kristillisdemokraatit vaativat myös turvapaikanhakijoille maksettavien avustusten pienentämistä vetovoimatekijöiden laimentamiseksi.

Saksan uuden vasemmistopuolueen BSW:n johtajan Sahra Wagenknechtin mielestä syitä lisääntyneeseen ulkomaalaisrikollisuuteen ovat kontrolloimattoman maahantulon lisäksi sosiaalinen epätasa-arvo ja lisääntyvä köyhyys.

Integraatio on epäonnistunut

Saksan keskusrikospoliisin johtajan Holger Münchin mukaan synkentyneet luvut kertovat kotoutumisen epäonnistumisesta:

– Huono koulutustaso, heikko tai kokonaan puuttuva saksan kielen taito yhdessä taloudellisen epävarmuuden kanssa sekä aikaisemmat väkivaltakokemukset korreloituvat rikosten määrään.

Liittopäivillä oppositiossa kristillisdemokraattien oikealla puolella istuva Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) vaatii täyskäännöstä Saksan siirtolaispolitiikkaan.

Puolueen puheenjohtajan Tino Chrupallan mukaan ulkomaalaisten tekemien väkivallantekojen ja muiden rikosten nopea kasvu todistaa AfD:n olleen oikeassa varoittaessaan rajoittamattoman maahantulon seurauksista.

Laittomien siirtolaisten tulva ei näy pelkästään kuntien voimavarojen loppumisena vaan myös kansalaisten lisääntyvänä pelkona joutua rikoksen uhriksi.

Erityisempiä ongelmia Saksan siirtolaispolitiikassa eivät sen sijaan näe hallituksessa liberaalien kanssa istuvat demarit ja vihreät. Vihreiden liittopäiväedustaja Lamya Kaddor pitää ulkomaalaisten suurta osuutta rikostilastoissa köyhyydestä johtuvana ongelmana.

Poliisiliitto syyttää faktojen vähättelystä

AfD vaatii kristillisdemokraattisen unionin tavoin vakaviin rikoksiin syyllistyneiden ja turvapaikkahakemukselleen hylkäyksen saaneiden nopeaa karkottamista.

Saksalaisessa mittakaavassa poikkeuksellisen paljon huolta synnyttänyt rikostilasto ei ole saanut koko mediassa hyvää vastaanottoa. Vähättelijät löytyvät hallitusta lähellä olevista mediataloista.

Saksan poliisien ammattiliiton puheenjohtaja Rainer Wendt kritisoi Bild-lehdessä Saksan julkisin varoin toimivaa yleisradiota ulkomaalaisrikollisuuden vähättelyn jatkamisesta ja punavihreään ideologiaan pohjautuvasta todellisuudentajun menettämisestä kaikista tuoreista faktoista huolimatta.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI