Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi valtiopäivät viimeistä kertaa. Hän nosti puheessaan esiin turvallisuuspoliittisen tilanteen, talouden ja rajaturvallisuuden. Samoista aiheista puhui myös eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho.

Presidentti Sauli Niinistö kantoi puheessaan huolta talouskasvusta ja julkisen sektorin velkaantumisesta. Hän toivoi puolue- ja vaalikaudet ylittävää työtä, jotta talous saadaan toimimaan.

Presidentti pohti puheessaan myös välineellistetyn maahanmuuton haastetta kansainväliselle säännöstölle ja kansalliselle lainsäädännölle.

– Voi olla, että poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellista ajattelua. Samalla laillisen järjestyksen ydin on varjeltava, presidentti sanoi.

Taloustilanne vaikeutunut

Puhemies Jussi Halla-aho kiitti presidenttiä ja korosti yhteisiä tavoitteita. Halla-aho pohti omassa puheenvuorossaan mennyttä vuotta, josta hän nosti esiin erityisesti Suomen Nato-jäsenyyden.

Halla-aho kertasi vaikeita hallitusneuvotteluita, joiden taustalla oli monia yhteiskunnallisia tekijöitä inflaatiosta hyvinvointialueiden rahoitukseen. Puhemiehen mukaan talous- ja turvallisuustilanne eivät ole ainakaan helpottaneet viime kuukausina.

Jengirikollisuuteen puututtava jämerästi

Puhemies Halla-aho nosti vastauspuheenvuorossaan esiin useita ajankohtaisia haasteita suomalaiselle yhteiskunnalle. Hän mainitsi paitsi turvallisuustilanteen ja talouden myös mm. nuorten pahoinvoinnin ja huolen suomalaisten fyysisestä kunnosta. Hän puhui erityisesti jengirikollisuudesta ja nöyryytysväkivallasta, joihin täytyy puuttua päättäväisesti ja jämerin toimin – ajoissa.

– Toivottomuuteen ei ole kuitenkaan syytä vaipua. Ongelmat ovat ratkaistavissa, kun ne ensin myönnetään ja niiden juurisyyt tunnistetaan, Halla-aho painotti.

”Haluamme turvallisen Suomen”

Halla-aho korosti, että monissa asiakysymyksissä tavoitteet ovat jaettuja yli puoluerajojen, vaikka keinoista ei olisikaan yksimielisyyttä.

– Meillä on paljon yhteisiä tavoitteita yli puoluerajojen. Haluamme turvallisen Suomen, jossa on työtä ja hyvinvointia ja jossa mahdollisuudet ovat tulevaisuudessakin rajattomat.

SUOMEN UUTISET