

PS ARKISTO
Lehtinen: Vastaanottorahan pienentäminen ei ole ihmisoikeuksien viemistä
Eduskunnan lähetekeskusteluun saapui torstaina tukku maahanmuuttoa koskevia hallituksen esityksiä. Esitykset herättivät paljon keskustelua hallituksen ja opposition välillä. Yksi esityksistä tiukentaa Suomen kansalaisuuden saamiseen liittyviä vaatimuksia.
– Suomen kansalaisuus on yksi maailman arvokkaimmista, joten myös kriteerien on oltava korkealla tasolla. Esimerkiksi asumisajan edellytys nostetaan viidestä vuodesta kahdeksaan vuoteen. Se ei eroa mitenkään muista Pohjoismaista, kansanedustaja Rami Lehtinen kertoo.
Ihmisoikeuksiin vetoaminen erikoista
Vasemmistopuolueet kritisoivat paljon vastaanottorahan tiukentamista vetoamalla ihmisoikeuksiin. Kansanedustaja Lehtinen pitää tätä kritiikkiä hyvin kummallisena.
– Vastaanottoraha pienennetään EU:n sallimaan minimiin. On vähintäänkin erikoista vedota ihmisoikeuksiin tässä kohtaa. Ketään ei kohdella mitenkään epäreilusti. Jos vasemmistopuolueet pitävät tätä ihmisoikeuksien vastaisena, niin silloin heidän mielestään myös EU:n direktiivit ovat epäoikeudenmukaisia, Lehtinen kummastelee.
Muissa EU-maissa maksetaan edelleen vähemmän
Vastaanottorahan pienentämisellä saadaan aikaan kymmenien miljoonien säästöt hallituskauden aikana. Vasemmistopuolueiden mukaan vastaanottorahan määrän pienentäminen johtaa myös rikollisuuteen.
– Ajatus siitä, että jos ihminen ei saa tiettyä summaa rahaa, niin se johtaisi automaattisesti rikollisuuteen, on vähintäänkin erikoinen ajattelumalli. Myös vastaanottorahan kohdalla on hyvä nostaa esiin se tosiasia, että muissa Euroopan maissa maksetaan edelleenkin pienempää rahaa tämän esityksen jälkeen, Lehtinen päättää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Rami Lehtinen lähetekeskustelu säästötoimet EU-direktiivit vasemmistopuolueet vastaanottoraha Pohjoismaat Suomen kansalaisuus Asumisaikaedellytys Ihmisoikeudet maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vastaanottorahaa pienennetään

Suora lähetys: Sisäministeri Mari Rantanen kertoo maahanmuuttoa koskevista hallituksen esityksistä 13.45 alkaen

Näin maahanmuuttoa ollaan tiukentamassa

Sisäministeri Rantanen maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä: ”Jos ei ole lupaa pitää poistua – tavalla tai toisella”

Tampereen kaupunki tekee politiikkaa tilavuokrauksissa – vasemmistolaiset esiintyjät kelpaavat puhujalavalle, perussuomalaiset eivät

Kansalaisuuden vaatimukset muuttuvat tiukempaan suuntaan – edellytettävä asumisaika nousee viidestä kahdeksaan vuoteen
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.