Rikkinäisiä lapsia ja nuoria on liikaa. Enää ei voida odottaa. Nyt on nopeasti satsattava perheiden varhaiseen tukemiseen. Resursseja on löydyttävä. Jälki-istunto-videohaastatttelussa kansanedustaja Lulu Ranne (ps.).

– Tragedioihin ei jouduta yllättäen. Perheiden oireilu ja ongelmat näkyvät jo lasten varhaisina vuosina. Niin uhri kuin syytetyt olisivat tarvinneet apua ennen kouluikää.

Tämä on perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranteen viesti hallitukselle koko kansaa järkyttäneen Koskelan henkirikoksen jälkeen. Kotoaan pois sijoitettu nuori kuoli, koska lastensuojelu ei ollut pystynyt suojelemaan häntä kiusaamiselta.

Katso Lulu Ranteen haastattelu (juttu jatkuu videoikkunan alla):

Kansanedustaja Lulu Ranne Maria Asunnan haastattelussa. Youtube, 12 min, 10 sek.

Ranne muistutti kyselytunnilla siitä, että yhä suurempi määrä lapsia aloittaa koulupolkunsa niin raskaassa elämäntilanteessa, ettei heillä ole riittäviä valmiuksia oppimiseen tai kykyä ja voimia nauttia tavallisista, mukavista koulupäivistä. Voimat menevät hengissä pysymiseen ja päivittäiseen selviytymiseen, eikä terveydenhuolto pysty korjaamaan kaikkia rikkinäisiä lapsia nykyisillä resursseilla.

– Kunnat ovat epäonnistuneet, totesi Lulu Ranne varhaisen tuen osalta.

Tarvitaan tukea lapsuuden alkuun

Hallitus ja oppositio jakavat yhtäläisen huolen lasten ja nuorten tilanteesta. Perussuomalaisten mukaan perusongelmana ovat puutteet lapsiperheiden ennaltaehkäisevässä, varhaisessa tuessa.

Suomessa tehdään jatkuvasti selvityksiä ja parannusehdotuksia lastensuojelun ja siihen liittyvän viranomaisyhteistyön korjaamiseksi, mutta papereiden pyörittämisellä perheet eivät tule autetuiksi.

Suomen Uutisten ”Jälki-istunnossa” neljän lapsen äidit, kansanedustaja Lulu Ranne ja lastensuojelua tutkinut toimittaja Maria Asunta, keskustelevat siitä, mikä on toimivaa avohuollon tukea ja mikä ei.

Molempien mielestä suomalaiset lapsiperheet tarvitsevat konkreettista apua ja rinnallakulkemista. Tarvitaan ”tavallisia asioita” arkeen kuten kodinhoitajan apua. Tarvitaan myös varmuutta siitä, ettei apua pyytäessä joudu pelkäämään oman lapsen joutuvan väkisin huostaanotetuksi.

SUOMEN UUTISET