

MATTI MATIKAINEN
Maahanmuutto puhutti ministerikierroksella: “Hyvä, että tulitte kertomaan, mitä on tekeillä”
Perussuomalaisten ministerit Jari Lindström, Hanna Mäntylä ja Jussi Niinistö vastasivat kansalaisia askarruttaviin kysymyksiin Karjaalla, Lohjalla ja Karkkilassa. Kolme asiaa nousivat ylitse muiden.
Aurinkoinen aamupäivä valkenee Karjaan kävelykadulla. Perussuomalaisten teltan eteen on kerääntynyt kymmeniä paikkakuntalaisia. Puolustusministeri Jussi Niinistö, oikeus- ja työministeri Jari Lindström sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä tervehtivät lähes jokaista kansalaista yksitellen.
Karjaalainen Sten Sallegren, 76, on tullut paikalle, koska haluaa nähdä ministerit henkilökohtaisesti.
– Täytyy sanoa, että hirveän huono mäihä joutua hallitukseen tällaisessa tilanteessa. Pakolaisia tulee joka tuutista, eivätkä leikkaukset näytä hyvältä.
Jussi Niinistö nyökkää.
– Olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että maahanmuuttajatilanne saadaan hallintaan.
Sten sanoo seuranneensa tilannetta ja toteaa, että perussuomalaisten panos on todellakin näkynyt.
“Ei ole varaa käydä töissä”
Karjaalaisella Hannu Suomelalla, 47, on asiaa jokaiselle ministerille. Ensimmäisenä kysymystulvan kuulee puolustusministeri Niinistö.
– Tuleeko näitä terroristeja tuolta rajan toiselta puolelta? Entä nämä kulkutaudit? Eikö rajoja voisi vaan sulkea? mies ihmettelee.
Niinistö toteaa, että asiat kuuluvat sisäministerille, mutta hän kuuntelee silti mielellään näkemyksiä.
– Tauteja valitettavasti kulkeutuu tännekin. Suomi kuuluu Shengen-alueelle, joten rajoja ei voida niin vain sulkea.
Hannu tyytyy vastaukseen ja siirtyy kuuntelemaan Jari Lindströmiä. Ministerin ympärillä käy vilkas keskustelu taloudesta ja työmarkkinoista.
– Aikamoisia dilemmoja, yksi miehistä toteaa.
– Kyllä. Vielä kun samaan aikaan vähennetään verotusarvoa. Lisäksi ovat palkkavähennykset, Lindström sanoo.
– Niin. Ihmisillä ei ole varaa käydä töissä, kuntalaiset sanovat.
– Totta. Jokin ratkaisu pitää löytyä. Pitäisikö esimerkiksi matkustamiseen tarjota tukea, Lindström pohtii.
Paikallisia murheita
Maahanmuuttajista ja leikkauksista riittää kysymyksiä lähes kaikilla, mutta Hanna Mäntylä saa kuulla huolia myös paikallisista murheista. Anna-Liisa Nyman, 73, kertoo ministerille siitä, kun kello 22 juna ei enää pian kulje Karjaalle. Mäntylä lupaa viedä asian tiedoksi liikenne- ja viestintäministerille.
Naisten seuraan liittyy Dorrit Ahlström, 75.
– Haluan toivottaa perussuomalaiset tervetulleeksi Karjaalle, hän sanoo ja kaivaa taskustaan lehtileikkeen.
– Minua kiinnostaa kysyä, että pitääkö tämä paikkaansa. Että veteraanien lisät pienenevät 40 senttiä?
Ministeri pyytää lehtileikkeen itselleen, taittaa sen taskuunsa ja lupaa selvittää asian eduskunnassa.
”Te selviätte tilanteesta”
Ministerien on aika jättää Karjaa ja jatkaa matkaansa Lohjalle. Perillä Mäntylän ympärille kerääntyy joukko miehiä. Kaksi heistä on sitä mieltä, että perussuomalaisten kannatus ”laskee kuin lehmänhäntä”. Mäntylä vastaa kritiikkiin rauhallisena.
– Teemme tätä työtä sen takia, että Suomen tilanne saadaan kuntoon. Tulevat toimenpiteet sattuvat, mutta ne ovat väistämättömiä, hän sanoo ja jatkaa:
– Lupaan käydä sosiaalituen vielä kertaalleen läpi, jotta leikkaukset eivät kohdistuisi niin pahasti esimerkiksi eläkeläisiin.
Tunnelma on aluksi hieman kireä, mutta muuttuu nopeasti leppoisammaksi. Rauli Tuomisto, 67, liittyy herraväen seuraan.
– Hyvä, että te ministerit tulitte tänne kertomaan mitä on tekeillä. Alussa perussuomalaisten työ näytti hieman hiljaiselta, mutta uskon nyt, että te selviätte tästä tilanteesta.
Nopeita päätöksiä
Karkkilan pohjanpirtti on seuraava etappi. Ministerit pitävät jokainen vuorollaan puheen, jonka jälkeen kuntalaisilla on mahdollisuus kysymyksiin.
Karkkilalainen Eero Salo, 60, haluaa ensimmäisenä kertoa mielipiteensä: ministerien ei kannata pelätä päätöksiä, vaan ne pitää tehdä nopeasti.
– Hallitukset vaihtuvat, mutta selittely on aina ollut kovaa. Te olette nyt siitä vastuussa, että maa saavuttaa hintakilpailukyvyn.
Lindström vastaa.
– Aina on vaikeita asioita, mutta nyt kun on jätetty jo vuosikausia tekemättä kipeitä päätöksiä, enää ei ole hetkeäkään hukattavana.
Eräs paikallaolijoista on taas huolissaan ylivelkaantuneiden tilanteesta ja tiukoista ulosottoveloista.
– Velkaantuneita on kohdeltu huonosti 90-luvulta lähtien, Lindström sanoo ja vakuuttaa, että ulosottoon liittyvät lait ovat tällä hetkellä selvityksessä.
”On kehujen aika”
Ministerit jatkavat matkaansa Karkkilasta. Tien päällä he pohtivat vierailujen tuloksia.
– Kaiken kaikkiaan tuli hyviä kysymyksiä, Niinistö sanoo.
Hän jatkaa toteamalla, kuinka puheet kääntyivät enimmäkseen maahanmuuttoon.
– Moni ehdotti, että rajat pitäisivät laittaa kiinni.
Muut ministerit nyökkäävät, koska aihe todella herätti keskustelua. Maahanmuuttajapolitiikan lisäksi kansalaiset miettivät työllistymistä ja leikkauksia.
– Joku sanoi, että hyvätuloisilta pitäisi ottaa enemmän veroja, Lindström muistelee.
Ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen huomauttaa, että vaikka ministerit saivat kuulla kritiikkiäkin, moni antoi myös positiivista palautetta.
– Yksikin herrasmies sanoi, että nyt kun olen saanut valittaa, on kehujen aika.
VERA MIETTINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ulkoministeriö kampanjoi Irakissa ja Turkissa: Suomi tiukentanut Irakin turvallisuusarviota

Mäntylä: Nuoria naisia pakkonaitetaan Suomessa – asia otettava hyvin vakavasti

HX-hävittäjähanke on käynnistynyt – puolustusministeri Hornetin kyydissä
Viikon suosituimmat

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.