Vaikka hallituksen rivit ovatkin levällään, on selkeä eduskunnan enemmistö nyt vihdoin tullut asiassa perussuomalaisten turvallisuusmyönteiselle linjalle, sanoi kansanedustaja Juha Mäenpää, kun vihervasemmiston haaveilu rajavartiolain palauttamisesta perustuslakivaliokuntaan kaatui eduskunnan täysistunnossa.

Eduskunnassa väännettiin maanantaina rajavartiolain muuttamisesta. Kyse on siitä, voiko Suomi sulkea koko itärajansa turvapaikanhakijoilta, jos Venäjä käyttäisi turvapaikanhakijoita niin sanotun hybridioperaation välineenä.

Käsittelyn pohjana oli hallintovaliokunnan yksimielinen mietintö asiasta. Hallintovaliokunta esitti hallituksen esitykseen täsmennystä, jonka mukaan kansainvälistä suojelua voi hakea vain sellaisessa rajanylityspaikassa, johon kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty.

– Arvoisat kollegat, pakko toistaa: yksimielinen. Silti tästä saivat vasemmistoliitto, vihreät ja RKP show’n aikaiseksi ja halusivat palauttaa lain perustusvaliokuntaan. Eduskunta onneksi kaatoi asian palauttamisen selkein äänin, Juha Mäenpää päivitteli.

Hän viittasi sanomallaan kolmen hallituspuolueen tekemään omituiseen irtiottoon yksimielisen mietinnön jälkeen. Vasemmistoliitto, vihreät ja RKP halusivat palauttaa rajavartiolain perustuslakivaliokuntaan. Eduskunta kuitenkin kaatoi asian palauttamisen selkein äänin.

Rajanylitys Helsinki-Vantaan lentokentälle

Uudistusten nojalla Suomen olisi mahdollista välineellistetyn maahantulon tilanteessa keskittää kansainvälisen suojelun hakeminen yhteen rajanylityspaikkaan, joka olisi muualla kuin itärajalla. Tämä voisi olla esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokenttä. Samalla kaikki itärajan rajanylityspaikat olisi mahdollista sulkea.

– Tällöin raja olisi tosiasiassa suljettu, joskin yksittäisessä tapauksessa tästä voidaan poiketa ottaen huomioon lasten, vammaisten ja muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien oikeudet. Ei kuulosta minun korvaani kovin julmalta, totesi Mäenpää.

Samana iltana, kun hallintovaliokunnan yksimielinen mietintö valmistui, katsoi EU-tuomioistuin, että Liettuan toimet olivat EU-oikeuden vastaisia, kun valtio työnsi rajan yli pyrkivät ihmiset pois Valko-Venäjän vastaisella rajallaan. Muun muassa tähän perustuslakivaliokunnan uutta käsittelyä vaatineet punavihreät ja RKP vetosivat.

Perussuomalaisten ja hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra puolestaan huomautti puheenvuorossaan, että hallintovaliokunnalla oli kyseinen tapaus tiedossaan mietintöä valmistellessaan. Hän korosti, että tämän päätöksen ennakkoratkaisupyyntö ja julkisasiamiehen ratkaisuehdotus ovat olleet käytössä sekä hallituksella että hallintovaliokunnalla ja perustuslakivaliokunnalla. Päätös ei sikäli tarjonnut mitään uutta tai olennaista mietinnön tai hallituksen esityksen kannalta. Myös perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) ilmaisi tukensa Purran näkemykselle.

Perussuomalaisten pitkäaikaisen työn tulos

Lopuksi Mäenpää kiitti puoluettaan ahkerasta työstä asian suhteen.

– Haluan kiittää erityisesti muita perussuomalaisia kansanedustajia väsymättömästä työstä asian esillä pitämiseksi, vaikka vastatuuli on ajoittain ollut voimakastakin. Olen varma, että kansa ei tätä työtä unohda. Vaikka hallituksen rivit ovatkin levällään, on selkeä eduskunnan enemmistö nyt vihdoin tullut asiassa perussuomalaisten turvallisuusmyönteiselle linjalle. Se on viisasta, ja mikä tärkeintä, se on rakkaan isänmaamme etu.

SUOMEN UUTISET