Rajavartiolain uudistuksesta käytiin tiukkaa keskustelua eduskunnan maanantain täysistunnossa. Vasemmistoliitto, vihreät ja RKP olisivat halunneet palauttaa uudistuksen perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Ehdotus hävisi kuitenkin äänestyksen sekä puhemiesneuvostossa että täysistunnossa, joten rajavartiolain muutos tulee etenemään.

Perustuslakivaliokuntaan palauttamista ehdotti vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo RKP:n Eva Biaudetin kannattamana.

– Ennen hallintovaliokunnan mietintöä perustuslakivaliokunta otti kantaa esityksen perustuslainmukaisuuteen. Pidän erittäin hämmästyttävänä ja outona, että vasemmisto, vihreät ja RKP eivät olleet joko ymmärtäneet prosessia tai lukeneet perustuslakivaliokunnan lausuntoa, koska he olisivat halunneet palauttaa asian uudelleen perustuslakivaliokuntaan.

– Haluan huomauttaa vakavasti näitä edustajia, jotka tätä yrittivät, siitä, että ymmärrättekö, kenen pussiin tällä pelaatte. Te pelaatte suoraan sotaa käyvän Kremlin ja Putinin pussiin, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen huomautti perustuslakivaliokuntaan palauttamisen kannalla oleville edustajille puheessaan maanantain täysistunnossa.

Puolaa painostettiin valeturvapaikanhakijoilla

Käsiteltävänä olleen hallintovaliokunnan yksimielisen mietinnön mukaan raja voidaan tarvittaessa sulkea kokonaan, mikäli Suomeen kohdistuu ihmismassoja hyödyntävää hybridivaikuttamista. Tällöin turvapaikanhaku voitaisiin keskittää esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle ja maaraja Venäjän kanssa suljettaisiin väliaikaisesti.

– Kreml ja Putin eivät halua, että Suomen raja voidaan laittaa tarvittaessa kiinni, koska se vie hybridivaikuttamisen rajallamme heidän työkalupakistaan pois. Esimerkiksi Ukrainan sodan ensimmäinen operaatio oli Valko-Venäjän ja Puolan rajalla. Puolaa koetettiin painostaa ottamaan vastaan valeturvapaikanhakijoita, jotka olisivat koetelleet myöhemmin Puolan halua ottaa vastaan oikeaa sotaa pakenevia ukrainalaisia lapsia, naisia, vammaisia, vanhuksia ja muita heikommassa asemassa olevia.

– Tämä on selvääkin selvempi todiste siitä, mihin toimiin Venäjä on valmis. Sama voisi toistua meidänkin rajallamme”, Antikainen varoitti.

Aitaa itärajalle

Itärajan sulkeminen on hiertänyt puolueiden välejä pitkään, mutta hallintovaliokunta saavutti lopulta yksimielisyyden mietinnössään. Samalla käsiteltiin myös perussuomalaisten kansanedustajien Sanna Antikaisen ja Olli Immosen jättämä toimenpidealoite itärajan aitaamisesta.

– Olen erittäin kiitollinen, että hallintovaliokunta kannattaa aloitteen mukaisesti raja-aidan rakentamista itärajalle. On tärkeää muistaa, että mahdollinen aita tulisi olemaan kallis ja siksi siihen olisi haettava rahoitusta EU:lta. Meillä on pisin EU:n ulkoraja Venäjän kanssa, joten pyyntö rahoituksesta olisi kohtuullinen, ja olisikin kohtuullista myös vaatia, että EU:n pitäisi maksaa tästä mahdollisesta raja-aidasta vähintään puolet, Antikainen vaati puheessaan.

Turvallisuus tärkeämpää kuin koskaan

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja avoin aggressio länsimaita kohtaan on nostanut kansallisen turvallisuuden kehittämisen yhdeksi kuluneen vuoden pääpuheenaiheeksi Ukrainan sodan ohella.

– Elämme nyt aikaa, jossa isänmaallisuus ja kansallinen turvallisuus on tärkeämpää kuin koskaan. Meidän isämme, isoisämme, isoisoisämme ja muut sukulaisemme taistelivat hengellään sen puolesta, että meillä olisi vapaus omat päätöksemme. Nyt on meidän vuoromme osana sukupolvien ketjua tehdä tarvittavat toimet ja päätökset itsenäisyytemme ja vapautemme suojelemiseksi, ja tätä tämä rajavartiolain muutos nyt edustaa, Antikainen muistutti puheensa lopuksi.

SUOMEN UUTISET