Vihervasemmisto aloitti heti venkoilun rajavartiolain uudistuksista, joista saavutettiin viime viikolla yhteisymmärrys hallintovaliokunnassa. Verukkeena on, että uudistus muka olisi ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tyrmää vihervasemmiston haaveet rajalain käsittelyn aloittamisesta uudelleen ja muistuttaa, että jos rajalakiin tulee viivytyksiä, myös valmiuslaki viivästyy.

Helsingin Sanomien mukaan vasemmistoliitto ja vihreät ovat ryhtyneet venkoilemaan liittyen viime viikolla saavutettuun sopuun rajavartiolain uudistamisesta.

Perussuomalaiset sai hallintovaliokunnassa läpi pitkäaikaisen vaatimuksensa siitä, että itäraja voidaan vihamielisen hybridivaikuttamisen tapahtuessa sulkea kokonaan – myös silloin, jos turvapaikanhakijoita käytetään välineellistettyyn massasiirtolaisuuteen.

HS:n tietojen mukaan ainakin vasemmistoliitto ja vihreät pyrkisivät nyt palauttamaan uudistuksen uudelleen perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, sillä verukkeella, että lakiuudistus muka olisi ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa.

EU-tuomioistuimen tuoreen ratkaisun mukaan Liettua toimi EU-oikeuden vastaisesti, kun se kesällä 2021 työnsi rajan yli pyrkiviä ihmisiä Valko-Venäjälle ja eväsi heiltä mahdollisuuden hakea kansainvälistä suojelua.

Vihervasemmiston poliittinen manööveri

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tyrmää vasemmistopuolueiden haaveet rajalain käsittelyn aloittamisesta uudelleen ja toteaa, että perusteluita tai edellytyksiä uudelleen arvioinnille ei ole.

– Hallituksella oli esitystä antaessaan ja perustuslaki- ja hallintovaliokunnilla sitä käsitellessään kyseisen tapauksen julkisasiamiehen vastaava ennakkoratkaisu. Tuomioistuimen päätös ei tuo asiaan uutta eikä varsinkaan vaikuta mitenkään lain pykäliin, Purra huomauttaa Twitterissä.

– EU-tuomioistuin tulkitsee voimassa olevaa lakia. EU on vasta laatimassa hybridi- ja välineellistämislainsäädäntöä. Perusteluita asian uudelleen arvioinnille ei ole. Kyseessä on vihrvasemmiston poliittinen manööveri, jonka toivottavasti muut puolueet määrätietoisesti torppaavat.

– On lisäksi hyvä muistaa, että mikäli rajalakiin tulee viivytyksiä, myös valmiuslakiin tulee. Näiden yhteenliittämisestä vallitsee poliittinen sopimus, Purra toteaa.

SUOMEN UUTISET