Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä muistuttaa, että vaikka maahanmuuttokriisiin vaikutetaan kansainvälisin ja kansallisin toimin, myös pian vaaleissa valittavat kuntapäättäjät ratkaisevat monia maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä.

– Tämä on arvokysymys; ketä asetetaan etusijalle vaikeassa taloudellisessa tilanteessa? Mäkelä kysyy.

Muut puolueet hamusivat pakolaisia

Mäkelä kertoo, mitä tapahtui kuluneella valtuustokaudella hänen kotikaupungissaan Lappeenrannassa.

– Valtuustokauden alussa kaupungille laadittiin strategiaa. Esitys sisälsi kirjauksen siitä, että Lappeenranta olisi ”monikulttuurinen” kaupunki. Mielestäni tällaisen ideologisen tavoitteen asettaminen ei ollut perusteltua. Esitin tavoitteen korvaamista eteläkarjalaisuudella ja kansainvälisyydellä. Perussuomalaisen ryhmän yksimielisesti tukema esitykseni äänestettiin nurin murskaluvuin muiden puolueiden toimesta.

– Kaupunginhallitus päätti loppuvuodesta 2013 vastaanotettavien pakolaisten määrästä. Aiemmin otettiin vastaan suhteessa väkilukuun, nyt tämä määrä moninkertaistettaisiin. Kaupungissa oli juuri tehty vaikeita säästöpäätöksiä ja veronkorotuksia, joten en voinut hyväksyä tätä. Esitin vanhassa kiintiössä pitäytymistä. Esitykseni raukesi, kun kukaan muista kaupunginhallituksen jäsenistä ei sitä kannattanut, Mäkelä kertoo.

Vastakaikua vain perussuomalaisilta

Mäkelä huomauttaa Uuden Suomen blogissaan, ettei asia ei muutu itsestään mihinkään.

– Vain perussuomalaisten ehdokkaiden enemmistö on vaikkapa sitä mieltä, että turvapaikanhakijoiden kuntapaikkojen määrää ei tule lisätä. Jos äänestäjä pitää tärkeänä maahanmuuton määrän vähentämistä ja laadun parantamista, voikin sanoa, että tähän toiveeseen tulee vastakaikua vain perussuomalaisten suunnalta.