Kansanedustaja Jukka Mäkynen kysyi eilen eduskunnan kyselytunnilla ministeri Kiurulta, miksi Kiuru ei näe ongelmaa siinä, että aluehallintovirasto ilmoittaa hoitokotien tarkastuksista ennakkoon terveydenhuollon yksiköille ja potilasturvallisuuden vaarantuminen lakaistaan näin maton alle.

Ministeri Krista Kiuru (sd.) ei vastannut edustaja Jukka Mäkysen kysymykseen, vaan puhui asian vierestä. Mäkynen vaatii Kiurulta pikaisia toimia aluehallintovirastojen valvontakäytäntöjä ohjaavaan lainsäädäntöön.

– Selvitin viime keväänä kirjallisella kysymykselläni ministeri Kiurulle aluehallintovirastojen valvontakäytäntöjä. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johdon mukaan tarkastuskäynneistä ilmoitetaan ennakkoon terveydenhuollon yksiköihin, kuten vanhusten hoitokoteihin.

– AVIn johdon mukaan ennalta ilmoittamattomalle tarkastuskäynnille on lain mukaan aina oltava peruste. Miten hoitoyksiköiden toimintaa voidaan valvoa, kun hoitoyksikkö usein tietää ennakkoon, että AVI on tulossa paikalle valvontakäynnille? Mäkynen tivasi Kiurulta kyselytunnilla.

Omaiset heitteillä vanhusten hoitokodeissa

Mäkysen mukaan koko terveydenhuollon yksiköiden valvonta on kriisissä.

– Kansalaisilta tulee jatkuvasti viestiä siitä, että heidän omaisensa on jätetty heitteille esimerkiksi vanhusten hoitokodissa. Se, että valvontakäynti ilman ennakkoilmoitusta terveydenhuollon yksikköön vaatii aina lain mukaan perustelut, on täysin käsittämätön tilanne suomalaisessa oikeusvaltiossa, joka on sitoutunut kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, Mäkynen toteaa.

Ministeri Kiuru on vastuuministeri asiassa ja varmasti täysin tietoinen aluehallintovirastojen valvontatoiminnan puutteista, mikä johtuu huonosta lainsäädännöstä. Mäkynen vaatii Kiurua tekemään tarvittavat muutokset lainsäädäntöön niin, että aluehallintovirastot eivät lain mukaan saa missään tilanteessa ilmoittaa ennakkoon tulostaan terveydenhuollon toimintayksikköön, vaan kaiken AVIn valvontatoiminnan tulee perustua yllätyksenä tuleviin valvontakäynteihin.

– On täysin käsittämätöntä, että Kiuru ei ole jo aiemmin ryhtynyt toimenpiteisiin asian korjaamiseksi. Kiuru tuli tietoiseksi AVIn valvontatoiminnan vakavista puutteista viimeistään viime keväänä, kun toin asian Kiurun tietoon kirjallisessa kysymyksessäni, Mäkynen jyrähtää.

Suomen Uutiset