

PS ARKISTO
Nettipoliisi Taponen teki rikosilmoituksen kansalaisaktivistista: Poliisin toiminta meni sekoiluksi jo alkumetreillä – ”Miten ihmeessä voidaan suhmuroida tällä tavalla?”
Kansalaisaktivisti, journalisti ja bloggaaja Anter Yasa on ajautunut kummalliseen tilanteeseen helsinkiläisen ylikomisario Jari Taposen hänestä tekemän kunnianloukkausrikosilmoituksen vuoksi. Yasalle ilmoitettiin jo, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta – mutta sitten tapauksen tutkinnanjohtaja vaihtui.
Ylikomisario Jari Taposen kansalaisaktivisti Anter Yasasta tekemä rikosilmoitus juontaa juurensa Yasan vanhaan blogikirjoitukseen, jossa hän esitti kritiikkiä Taposen toimintatapoja ja retoriikkaa kohtaan. Yasa on kritisoinut erityisesti Taposen myötämielisiä lausuntoja islamista, islamismista, terrorismista ja jihadismista.
Sosiaalisessa mediassa vahvaa läsnäoloa osoittava Taponen on aiemmin myös blokannut Yasan, eli estänyt häntä seuraamasta Taposen Twitter-tiliä, jossa Taponen julkaisee myös viranomaistiedotteita.
Ensin ei ollut syytä epäillä rikosta…
Rikosilmoituksen johdosta tutkinnanjohtaja ilmoitti ensin sähköpostitse Yasalle valmistelevansa päätöstä, jonka mukaan rikosilmoitukseen liittyen asiassa ei toimiteta esitutkintaa, koska rikosta ei ole syytä epäillä.
Myöhemmin samainen tutkinnanjohtaja lähettikin Yasalle uuden viestin, jossa kerrottiin, että rikosilmoitukseen liittyen asiassa on vaihdettu tutkinnanjohtaja. Uudessa viestissä Yasalle vihjataan, että häneen kohdistuva esitutkinta olisikin edelleen mahdollinen.
– Pidän tällaista menettelyä outona ja ehkä jopa laittomana. Näyttää siltä, että tutkinnanjohtajaa vaihdellaan poliisin sisällä, kunnes joku näkee aiheen epäillä rikosta, Yasa ihmettelee.
Oliko tarkoitus hiljentää kirjoittelu?
Yasa katsoo, että Taposen rikosilmoituksen tarkoituksena oli lähinnä hiljentää Yasan kirjoittelu. Yasa on tunnettu kansalaisjournalisti, kirjoittaja sekä itsekin tunnettu sosiaalisen median vaikuttaja. Hän muun muassa puolustaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja on maallistuneiden maahanmuuttajien järjestön perustaja.
Kun Yasa sai ensimmäisen kerran tietää, ettei hänestä tehdyn rikosilmoituksen perusteella suoriteta esitutkintaa, Yasa teki oman rikosilmoituksen Taposesta. Rikosilmoituksessaan Yasa vaati poliisia tutkimaan Taposen menettelyä viranomaisena.
– Katson, että Taposen tosiasiallisena tarkoituksena on ollut estää minun toimintaani sekä rajoittaa sananvapauttani kritisoida viranomaisia.
Poliisi veti sanansa takaisin
Parin päivän kuluttua rikosilmoituksen jättämisestä Yasa sai valtakunnansyyttäjältä vastauksen, jossa kerrottiin, ettei hänen Taposesta tekemänsä rikosilmoitus johda tutkintaan.
Seuraavana päivänä Yasa sai tietää, että häneen kohdistuvan rikosilmoituksen johdosta tutkinnanjohtaja olikin vaihtunut, ja ettei poliisi voisi toimittaa valmistelemaansa päätöstä, jonka mukaan esitutkintaa ei suoriteta.
– Poliisi näin veti omat sanansa takaisin. Lähetin vastauksen, jossa totesin, että tällä tavalla poliisi omalla toiminnallaan romuttaa luottamusta poliisiin. Pitäisihän minun voida luottaa siihen, mitä poliisi sanoo? En saanut enää kunnon vastausta, Yasa ihmettelee.
Yasa nostaa esille luottamuksensuojan periaatteen, jonka mukaan kansalaisen on voitava luottaa viranomaisen toiminnan oikeellisuuteen, päätösten lainmukaisuuteen ja siihen, ettei päätöksiin tehdä jälkikäteen yllättäviä muutoksia.
– Tässä on mielestäni rikottu luottamuksensuojaani.
Missä oikein mennään?
Yasa katsoo Taposen alun perinkin toimineen epäasiallisesti muun muassa estäessään Yasalta Twitter-tilinsä seuraamisen. Rikosilmoituksen tekemisen varsinainen syy oli kuitenkin Taposen aiemmin Yasasta tekemä rikosilmoitus, jonka Yasa katsoo aiheettomaksi – jo siitäkin syystä, että poliisi ehti ilmoittaa hänelle, ettei esitutkintaa suoriteta.
Yasa sanoo olevansa tapauksen käänteistä ja poliisivirkamiesten vaihtumisesta ihmeissään. Hän suhtautuu kuitenkin tilanteeseen rauhallisesti.
– Odotellaan nyt, kuuluuko uudelta tutkinnanjohtajalta mitään, eli missä oikein mennään ja tuleeko sieltä se päätös, että minusta tehty rikosilmoitus ei johda tutkintaan – kuten minulle on jo aikaisemmin kerrottu.
Yasa muistuttaa, että hän on itse pakolaistaustainen henkilö
– Taponen on esiintynyt julkisuudessa hyvin suvaitsevana ja liberaalina henkilönä. Miksi ihmeessä hän käyttää aikaansa itse tehtailemiinsa rikosilmoituksiin ja miten ihmeessä poliisi voi suhmuroida tällä tavalla?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maahanmuuttaja luottamuksensuoja rikosilmoitus esitutkinta kunnianloukkaus Jari Taponen Anter Yasa Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylikomisario Taponen Twitterissä: Viharikosten tutkinta kärkisijoilla

Kenttäpoliisit ovat huolissaan poliisin julkikuvasta – vihapuhepoliisit nakertavat luottamusta poliisin puolueettomuuteen ja objektiivisuuteen

Somehuhujen jäljillä: Kyllä, poliisi lakkautti vihapuheen tutkintaryhmän – mutta mikään ei muuttunut

Ylikomisario Taponen mummola-vertauksestaan: en tarkoittanut kunniakontrollia enkä väkivaltaa

Halla-aho Turtiaisen tapauksesta: ”Ehdotamme, että ylikomisario Taponen kokoaa itsensä, vetää rikosilmoituksensa pois ja käy käsiksi tehtäviin, joilla oikeasti on suomalaisten kannalta merkitystä”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää