Sosiaalisessa mediassa ehdittiin jo uskoa, että poliittisesti motivoitu nettisensuuri olisi taakse jäänyttä elämää. Somessa tulkittiin, että Poliisin valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä olisi ajettu alas, kun Valtioneuvoston Media- ja viestintäpolitiikkaa käsitelleessä raportissa todettiin, että ”Valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä toimi puolisen vuotta ja se lopetti valtakunnallisen toimintansa vuoden 2017 lopussa”. Todellisuudessa kuitenkin kaikki jatkuu lähes entisellään.

Raportissa todetaan, että viharikosten torjumiseen osoitettiin uusia poliisivirkoja erityisesti Internetissä tapahtuvan tiedustelun tehostamiseksi ja poliisin Nettivinkki-palvelun kautta tulleiden vihjeiden tutkimiseksi.

Helsingin poliisilaitoksella aloitti maaliskuussa 2017 toimintansa valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä, jonne keskitettiin netin vihapuhetta koskevien rikosten tutkinta. Verkkoympäristössä toimivat nettipoliisit puolestaan tutkivat muita rikoksia, kuten netissä tapahtuva koulukiusaaminen ja nettihuijaukset.

Nettipoliisien tehtävä on viharikosten paljastamisen ja tutkimisen lisäksi ennaltaehkäisy esimerkiksi puuttumalla keskusteluihin Facebookissa. Valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä toimi puolisen vuotta ja se lopetti valtakunnallisen toimintansa vuoden 2017 lopussa. Tutkintaryhmälle tulleet tapaukset tutkitaan kuitenkin ensin loppuun, raportissa todettiin.

Poliittisesti aktiivisia poliiseja parodioiva ”vihapuhepoliisi” Keijo Kaarisade twiittasi vihapuhetutkintaryhmän alasajoon ja antoi ymmärtää sen olevan osa suurempaa kokonaisuutta, jossa poliisi olisi irtaantumassa politiikasta ja palaamassa oikeiden rikosten tutkintaan.

Poliisin some-näkyvyydessä muutoksia

Kaarisade viittasi Poliisiammattikorkeakoulun ylikomisario Jari Taposeen ja Helsingin poliisin johtokeskuksen johtaja Jussi Huhtelaan, joista Uusi Suomi kirjoitti viime vuonna. Taponen ja Huhtela joutuivat Turun puukotusiskun jälkeen kovan ryöpytyksen kohteeksi kansalaisten huolia vähätelleiden twiittiensä johdosta. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio totesi Uudelle Suomelle, että tapaukset johtavat poliisin some-linjausten uudelleentarkasteluun.

Taponen todella vaihtoi poliisitilinsä henkilökohtaiseen twitter-tiliin.

Kaarisade huomasi myös, että Teemu Hokkanen jää pois nettipoliisista. Hokkanen herätti huomiota tultuaan valituksi uudeksi nettipoliisiksi viime vuonna. Hän on puoluepoliittisesti sitoutunut vihreä, ja Suomen Uutisten haastatteleman kenttäpoliisin mukaan tällainen sidonnaisuus herättää puolueettomuus- ja julkikuvaepäilyjä myös poliisiorganisaation sisällä.

– Minut on kuun alusta alkaen ylennetty rikoskomisarioksi ja päätehtäväni on jatkossa Helsingin poliisilaitoksen teknisessä tutkinnassa, Hokkanen totesi Facebookissa huhtikuun alussa. Ylennyksestä tuskin voi tehdä johtopäätöksiä nettipoliisitoiminnan suhteen.

Yksi ”vihapuhepoliisi Keijo Kaarisateen” monista parodiatwiiteistä.

”Vihapuheen” metsästys jatkuu lähes kuten ennenkin

Entäpä sitten ”Vihapuhetutkintaryhmän alasajo”?

– Rangaistavan vihapuheen torjumiselle oli viime vuonna esitetty erillisrahoitusta, jolla saatiin toiminta alkuun, kertoo poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta Suomen Uutisille.

Alkuvuodesta Helsingin poliisilaitos ja Poliisihallitus sopivat toiminnan jatkamisesta. Pääosin toiminta jatkuu entisellä tavalla niin, että Helsingin poliisilaitoksella on valtakunnallinen vastuu.

– Muutoksia tehtiin vain joidenkin rikosnimikkeiden osalta, jotka ovat paikallisia juttuja, esimerkiksi laiton uhkaus, jotka jatkossa tutkitaan paikallispoliisin toimesta, Enqvist toteaa.

– Toimintaa pidetään hyvin tärkeänä ja sillä on saavutettu hyviä tuloksia, Enqvist summaa.

Suomen Uutiset