

LEHTIKUVA
Neuvotteluvoitto – Orbanin Fidesz-puolue ECR:n ulkopuolelle ja silti ryhmä nousee nyt EU-parlamentin 3. suurimmaksi
Ennen eurovaaleja useissa arvioissa pidettiin varmana Unkarin pääministerin Viktor Orbánin johtaman Fidesz-puolueen pääsemistä Euroopan konservatiiviryhmän ECR:n sisään, johon myös Suomesta perussuomalaiset kuuluvat.
– Tätä asiaa kysyttiin myös jokaisessa eurovaalitentissä ja vastaukseni oli, että vaalien jälkeen perussuomalaiset tulee omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, että näin ei tapahdu. Tätä linjaa ajoimme neuvotteluissa pohjoismaisten meppien ja viiden muun maan kanssa ja siinä onnistuttiin , tuore europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo.
Kokousväki hurrasi
Eilen Brysselissä pidetyssä ryhmäkokouksessa ECR:ään hyväksyttiin uusia konservatiivimeppejä viidestä maasta.
– Kokouksessa oli käsinkosketeltavan innostunut tunnelma ja porukka hurrasi, kun nuijan kopautuksen jälkeen uusille ryhmään hyväksytyille mepeille avattiin ryhmähuoneen ovi ja he kävelivät sisään. Sillä hetkellä nousimme virallisesti EU-parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi 88 mepillä, kun viime kaudella meitä oli 69. Teimme historiaa menemällä ensimmäistä kertaa liberaalin Renew-ryhmän ohi, joka menetti vaaleissa 21 meppiä ja ryhmä pieneni 81 paikkaan , Tynkkynen toteaa.
Lisää vaikutusvaltaa
Tänään myös Fidesz on vahvistanut omalta europarlamenttitililtään Twitterissä, ettei se liity ECR:ään.
– On suuri neuvotteluvoitto, että sekä Fidesz jää ECR:n ulkopuolelle että nousemme siitä huolimatta EU-parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi. Tämä tuo lisää vaikutusvaltaa sekä vaikuttaa suoraan paikkajakoon. Vaikka Suomessa saimme vain yhden mepin, Euroopan tasolla ryhmämme kasvoi suhteellisesti ja absoluuttisesti eniten kaikista puolueryhmistä ja saatamme neuvotteluiden edetessä kasvaa vielä tästä entisestään , Tynkkynen kertoo.
Putinistit jätettiin ulos
Tuoreella europarlamentaarikolla on viesti myös muiden puolueiden, mutta erityisesti vasemmiston suuntaan.
– Teimme ECR:n puolella sen mikä on oikein: pidämme putinistit ulkopuolella. Toivottavasti näin saadaan neuvoteltua myös muissa ryhmissä. Sosialistien ryhmässä on ollut Venäjä-linjan kanssa ongelmia viime kaudella, mutta vasemmistoryhmässä on ollut sisällä suoraan kommunisteja ja putinisteja. Toivottavasti Li Andersson onnistuu neuvotteluissa vasemmistoryhmänsä sisällä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- neuvotteluvoitto kommunistit Victor Orban Fidesz europarlamentti ECR Li Andersson Sebastian Tynkkynen Vasemmistoryhmä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kolumni: Euroopan parlamentissa tarvitaan vallan uusjako

Italian pääministeri haluaa koota konservatiivit yhteen ja ”työntää vasemmiston oppositioon myös Euroopan unionissa”

Kipinät iskivät vaalitentissä – Sebastian Tynkkynen: Vasemmisto yrittää työntää perussuomalaiset laitaoikeiston piiriin

Riikka Purra MTV:n vaalitentissä: Eivät eurooppalaiset ole yhtäkkiä radikalisoituneet – ”He ovat tyytymättömiä omien maidensa ja Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikkaan”

Sebastian Tynkkynen: Unkarin Fidesz-puolueen kysymys oli vaalien alla median pääkysymys perussuomalaisille – ja kun saamme torpattua heidät, media on hiljaa

Työväenpuolue murskavoittoon Britannian parlamenttivaaleissa – lupausten lunastaminen käy työstä

Joukko meppejä vaatii EU:ta toimiin Unkarin viisumipäätöksen jälkeen – Tynkkynen mukana vaatimuksessa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.