Eurooppaa repivät poliittiset erimielisyydet heijastuvat eurovaaleissa myös Suomeen.

Ilta-Sanomat järjesti tiistaina yhdessä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa eurovaalitentin Helsingissä Sanomatalon Mediatorilla.

Teemana oli kaiken kattavasti rauha ja sen mahdollisuudet kriisien repimässä maailmassa.

Mukana keskustelussa olivat eurovaaliehdokkaat Sebastian Tynkkynen (ps), Maria Guzenina (sd), Katri Kulmuni (kesk), Henna Virkkunen (kok),Ville Niinistö (vihr) ja Jussi Saramo (vas).

“Meidän on kannettava vastuumme”

-Tällä hetkellä tarvitaan panostamista Ukrainan tukemiseen sodassa, aloitti Sebastian Tynkkynen.

Tynkkynen muistutti, että Liittoutuneiden sotaponnistelut toisen maailamnsodan aikana olivat “maailmanhistorian tärkein rauhanprojekti”. Ja nyt meidän kaikkien on Tynkkysen mukaan “kannettava vastuumme” historian kulussa.

-Jos Venäjä saa jatkaa marssiaan globaalisti, niin emme sellaisessakaan maailmassa halua asua.

Rauhanaate säröille

Euroopassa on puolueita ja ehdokkaita, jotka ovat venäjämyönteisiä syistä, jotka eivät välttämättä pohjoismaalaiselle aukea. Keskustelun teema eli rauhanaate alkoi säröillä siinä vaiheessa, kun ehdokkaat alkoivat etsiskellä putinisteja toistensa eurooppalaisista riveistä.

-Siihen on syynsä, miksi Putin on tukenut Euroopan äärioikeistolaisia puolueita. Pääosin toki niitä perussuomalaisten edellisen ryhmän puolueita mutta nyt näyttää siltä, että Putinin kenties tärkein kaveri Orbán varmaan tulee ison ryhmänsä kanssa sitten perussuomalaisten nykyiseen ryhmään, maalaili vasemmistoliiton Jussi Saramo.

Laitaoikeistokortti heilumaan

Sosialidemokraattien Maria Guzenina kantoi hänkin huolta siitä, että Euroopan maissa on paljon sellaisia, “joissa laitaoikeisto on tekemässä vahvaa nousua”.

-On täysin todistettua, että osa näistä laitaoikeiston puolueista on hyvin venäjämielisiä, Guzenina arveli.

Guzenina muistutti Tynkkystä lyhyen historian muistista eli siitä, ettei ole kovin kauaa siitä, kun perussuomalaisten riveissä istuivat kansanedustajat “aika avoimesti suorastaan ihannoivat Putinia”.

-Olen tosi iloinen siitä, että mielipide on muuttunut teillä puolueessanne, ainakin näin sanotte.

“Tuollaista riidan kylvämistä”

-Kyllä nyt on todella tekopyhää puhetta edustaja Guzeninalta. Jos nyt puhutaan, että on tuollaista riidan kylvämistä, niin tuo puheenvuorosi oli kokonaan sitä, Tynkkynen vastasi.

-Missä osoitimme sen, että olemme nimenomaan sitoutuneet Ukrainan tukemiseen eikä olla mitään putinisteja, oli päätös siirtyä ID-ryhmästä ECR-ryhmään.

-Ja mitä tulee Ano Turtiaiseen, niin hänet erotettiin puolueestamme.

Vasemmisto änkisi perussuomalaisia laitaoikeistoon

Katri Kulmunin mielestä niin Euroopan laitaoikeistossa kuin vasemmistossakin on ollut ”flirttailua” Putinin suuntaan. Hänen mukaansa “tämä ei ole ongelma Suomessa”.

Henna Virkkunen on kymmenvuotisen meppikokemuksensa myötä havainnut, että sekä äärioikeistossa että äärivasemmistossa on tahoja, jotka tukevat Venäjää äänestyksissä.

-Putin tietysti haluaa tämmöistä hajaannusta, Virkkunen analysoi.

-Näistä vaaleista juurikin vasemmistopuolueet yrittävät tehdä vaalit laitaoikeistoa vastaan ja yrittävät sisällyttää perussuomalaiset tähän määritelmään mukaan, summasi Sebastian Tynkkynen.

SUOMEN UUTISET