Kesäkuun alun EU-vaaleista odotetaan menestystarinaa konservatiivisille ja kansallismielisille puolueille. Vauhdittaakseen puolueensa menestystä meppiehdokkaaksi on asettunut myös Italian pääministeri. Hän tuskin ottaa pestiä vastaan, sillä tähtäin on vieläkin korkeammalla.

Pääministeri Giorgia Melonin Italian veljet -puolueen gallupkannatus on nyt 27 prosentin tanhuvilla – aivan kuten vuoden 2022 parlamenttivaaleissakin.

Asettumalla ehdokkaaksi kesäkuun alun EU-vaaleissa Meloni aikoo nostaa puolueensa vaikutusvallan eurooppalaiselle tasolle.

– Haluamme saada aikaan keskustaoikeistolaisen enemmistön ja lähettää vasemmiston oppositioon myös EU:ssa. Se on mahdollinen mutta haasteellinen tavoite ja sitä meidän on yritettävä, Meloni totesi puoluetapahtumassa Pescarassa.

Meloni jatkanee pääministerinä

Euroopan parlamentista kerrottiin verkkolehti Politicolle, että jos Meloni aikoo oikeasti ottaa parlamenttipaikan vastaan, hänen on luovuttava pääministeripostistaan. Mikä taasen on äärimmäisen epätodennäköistä.

Meloni aikoo siis mitä luultavimmin käyttää henkilökohtaista suosiotaan parantaakseen puolueensa mahdollisuuksia EU-vaaleissa. Samoin ovat toimineet aiemmin ex-pääministerit Silvio Berlusconi sekä Matteo Renzi.

Euroopan konservatiivien johtoon

Mediassa uumoillaan Melonin itse asiassa tavoittelevan keskeistä asemaa Euroopan konservatiivien johdossa. Tämä tapahtuisi mitä todennäköisimmin vahvistamalla Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmän (ECR) asemia Euroopan parlamentissa.

Eurovaaleissa on ehdolla tällä kertaa myös nykyinen ulkoministeri, Forza Italian Antonio Tajani. Mepiksi aikoo myös galluppien kakkosijaa pitävän Demokraattisen puolueen johtaja Elly Schlein.

SUOMEN UUTISET