Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) vaatii Yleisradiota esittämään todisteet puolustusvoimien kaksoiskansalaisia koskevasta jutustaan. Niinistö sanoo pitävänsä selvänä asiana, että Ylen juttu ei pidä paikkansa, mutta Yle ei ole suostunut korjaamaan virhettään, vaan jatkaa sen kertomista edelleen. Yle kertoi äskettäin, ettei Puolustusvoimat ole ottanut töihin Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia.

– Mitään ohjeistusta ei ole, eikä Yle suostu tulemaan lähteidensä kanssa julkisuuteen. Olen useaan kertaan pyytänyt todisteita nähtäväkseni, mutta en ole niitä saanut, Niinistö sanoi toimittajille eduskunnassa puhemiesten vaalin jälkeen. Trump twiittaisi jo leveästi, että ”#falsenews – valeuutinen”, Niinistö vertasi.

Niinistön mielestä uutinen haittaa Suomesta syntyvää julkikuvaa etenkin Venäjällä.

– Yle julkaisee uutisen, että Suomessa salaa sorsitaan venäläisiä. Jos vaikka venäläiseltä kysytään, niin onko se hyvä? Mutta se ei ole totta. Suomessa kohdellaan varusmiehiä yhtäläisesti. Suomen armeija noudattaa lakia, Niinistö korosti.

Ylen pitää korjata uutinen ja saada se myös kansainväliseen levitykseen, Niinistö vaati.

Venäjällä käytetään propagandan keinona

Niinistö näkee uutisoinnissa vertailukohtia lapsikaappauksista käytyyn vuosikausia kestäneeseen keskusteluun venäläisessä mediassa. Hän piti mahdollisena, että uutinen juontaa juurensa ulkomaille.

– Tämän tyyppistä valeuutisten julkaisua, jossa Yle on nyt kunnostautunut, on Venäjällä käytetty esimerkkinä Suomessa asuvien venäläisten huonosta kohtelusta. Lapsikaappausuutisia on käytetty samalla tavalla, Niinistö kertoi.

Venäläinen operaatio?

Niinistö pitää kiinni kannastaan, jonka mukaan kyseessä voi olla Venäjältä ujutettu journalistinen vaikutusyritys varteenotettavan median kautta, jollainen Yle on. Onkin varmasti kiusallista, jos Yle on mennyt tällaiseen ansaan, Niinistö arvioi.

Niinistö vaatii Yleä oikaisemaan uutisensa kansainvälistä levitystä myöten. Uutisen vahinkoa lisäsi se, että siitä oli tehty myös englanninkielinen versio, jota oli siteerattu ulkomailla.

Niinistö moittii myös, että oikaisun sijasta Yle oli julkaissut yhä kolumnin, jossa kerrottiin armeijan rikkovan lakia kaksoiskansalaisten kohdalla, mikä ei siis Niinistön mukaan pidä paikkaansa.

Väärinkäsityksen mahdollisuus

Yle on väittänyt, että sen uutinen perustuu luotettavaan lähteeseen ja että siellä on nähty asiakirja, johon uutinen kaksoiskansalaisten pääsyn rajoittamisesta arkaluonteisiin tehtäviin perustuu. Niinistö piti mahdollisena, että tällainen asiakirja voi olla väärennetty, jos kyse on ulkomaisesta informaatio-operaatiosta.

Niinistö korostaa, ettei armeija edes kysy kaksoiskansalaisuudesta varusmiespalveluksen tai työhönoton yhteydessä.

– Toki voi olla olemassa teoreettinen tilanne, että on henkilö, jota ei ole valittu ja joka on tuntenut tulleensa kohdelluksi väärin – ja on keksinyt syyksi, että tämä johtuu varmaan kaksoiskansalaisuudestani. Mutta puolustusvoimissa ei edes turvaselvityksen yhteydessä kysytä kaksoiskansalaisuudesta, Niinistö painotti.

Niinistö selvittää kaksoiskansalaisuuden

– Toinen asia on, että tähän asiaan pitää saada muutos, mutta vallitseva tilanne on se, että puolustusvoimat noudattaa lakia, Niinistö totesi.

Hän kertoi, että hallitus aikoo selvittää, kuinka kaksoiskansalaisuudesta puolustukselle mahdollisesti koituvat haitat estetään tulevaisuudessa. Tämä selvitys ei kuitenkaan johdu nyt käsillä olevasta kohusta.

Niinistön mukaan tämä on eri asia ja vanha juttu, joka juontaa juurensa hallitusohjelmaan asti. Hallitusneuvotteluissa sovittiin, että hallitus selvittää kaksoiskansalaisuuteen sekä venäläisten maakauppoihin liittyvät mahdolliset turvallisuusuhat.

– Se oli jo valtiovarainministeriön selvityksessä ja joulukuussa sitten sovittiin, että puolustusministeriö tekee oman lainsäädäntönsä ja sisäministeriössä tehdään oma liittyen rajavartiolaitokseen, Niinistö sanoi.

Veli-Pekka Leskelä