Perussuomalaisten kesällä valittu puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on tehnyt sen minkä äänestäjilleen lupasi: hän on vieraillut jokaisessa piirissä henkilökohtaisesti ja keskustellut kasvokkain satojen kenttäihmisten kanssa.

Perussuomalaisia viimeisen puolen vuoden ajan puoluesihteerinä luotsannut Riikka Slunga-Poutsalo elpyy parhaillaan flunssasta, mutta valmistautuu samaan aikaan tulevien kuukausien vaalitaistoon. Hän haluaa panostaa puolueen sisäiseen järjestökoulutukseen ja maalaisjärjenkäyttöön eri tilanteissa.

Torniossa lapsuutensa viettänyt Slunga-Poutsalo kertoo toteuttaneensa viimeisen puolen vuoden aikana sen, minkä lupasikin eli käydä vierailemassa jokaisessa piirissä henkilökohtaisesti. Riikka on tehnyt pitkiä päiviä ja keskustellut lukemattomia määriä erilaisten ihmisten kanssa ympäri maata hyvinkin painavista asioista.

– Viesti kentältä on vahva ja olen ylpeä siitä voimasta ja tekemisen meiningistä, mitä ihmiset eri piireissä saavat aikaiseksi. Suurin asia, mitä kentällä toivotaan, on ehdottomasti järjestökoulutuksen lisääminen, minkä vuoksi perustamme ensi vuoden alussa oman opintokeskuksen. Tällaisia opintokeskuksiahan onkin jo muilla puolueilla, Slunga-Poutsalo kertoo.

Puoluesihteeri tietää, että esimerkiksi puutteelliset neuvottelutaidot tai puutteellinen luottamustehtäväosaaminen aiheuttaa helposti turhautumista ja ristiriitoja eri tilanteissa.

– Meidän täytyy panostaa voimakkaasti koulutukseen ja tiedon lisäämiseen, jotta voimme viedä asioita paremmin ja selvemmin eteenpäin.

EU-vaalit ovat eduskuntavaalien aika-ajot

Perussuomalaisten tulevat kuukaudet ovat voimakasta valmistautumista vuoden 2014 EU-vaaleihin ja vuoden 2015 eduskuntavaaleihin.

– Vaalien päällekkäisyys luo oman haasteensa työhöni ja aikataulutukseen, sillä tehtävänäni on saada jäsenet huomaamaan, että EU-vaalit ovat aika-ajot eduskuntavaaleihin, Slunga-Poutsalo muistuttaa.

– Perussuomalaisilla on tavoitteena säilyttää jokainen paikka eduskunnassa ja saada niitä mielellään myös lisää. EU-vaaleista tulee lyhyt mutta tiukka taistelu. Ehdokasasettelu on täydessä käynnissä ja vaaliohjelma viimeistelyjä vaille valmis. Puoluesihteerin tehtävänä on koordinoida koko vaalikokonaisuutta yhdessä puoluehallituksen ja puoluetoimiston väen kanssa parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Slunga-Poutsalo sanoo perussuomalaisten lähtevän vaaleihin suurin tavoittein.

– Emme lähde vaaleihin pienin tavoittein, sillä haluamme seuraavissa vaaleissa pääministeripuolueeksi. Pyrimme saamaan lisää naiskannattajia ja jäseniä kokeneiden konkarien joukkoon ja uskonkin jo mainitsemani järjestökoulutuksen olevan yksi keino tähän. Meillä on naisjäseniä ja kannattajia, mutta he vetäytyvät voimakkaasti aina silloin, kun joku puolueestamme saa aikaan rasistisen lööppikohun. Näiden kohujen aika saisi olla jo ohi, hän tiivistää.

Säästöt kohdennetaan väärin

Slunga-Poutsalo sanoo olevansa hyvin huolissaan siitä, että nykyisellä kuntapolitiikalla kaivetaan vain lisää kuoppia perheiden hyvinvointiin ja lisätään nuorten syrjäytymistä. Tällä tahdilla nuoret eivät suinkaan voi paremmin, päinvastoin, raakoja tilanteita voidaan odottaa säästöjen vuoksi lisää.

– Puheet syrjäytymisen estämisestä ovat vain puhetta, sillä kunnat leikkaavat entisestäänkin lasten, nuorten ja iäkkäiden hyvinvointia ylläpitäviä toimintoja, Slunga-Poutsalo huomauttaa.

– Olen hyvin huolissani muun muassa opettajien jaksamisesta, sillä tavallisilla luokanopettajille täytyisi ehdottomasti lisätä koulutusta koskien erityisen tuen tarpeessa olevia oppilaita ja inkluusiota. Syrjäytymistä ja kouluväkivaltaa ei estetä oireita hoitamalla, vaan pitkäjänteisellä ja ennaltaehkäisevällä työllä, mutta se ei vain tunne menevän kaikkien kaaliin.

Puoluesihteeri lisää, että hallituksen linjaama vanhusten laitospaikkojen vähentäminen vaikuttaa kunnissa kotihoidon ja omaishoidon tilanteeseen.

– Huolestuttavaa on, että yksin jääviä vanhuksia on ensi vuonna enemmän kuin nyt. Raskasta työtä tekevät omaishoitajat eivät ole yhdenvertaisessa asemassa maassamme ja tilanteeseen on saatava korjaus pikaisesti. Täytyy myös muistaa, että omaishoitajia löytyy myös lasten vanhemmista. Tämä on häpeällinen tilanne.

Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 16/2013 -lehdessä.

MINNA KORVA-PERÄMÄKI