SDP on aiemmin luvannut, että työvoiman saatavuusharkintaan eli ainoaan esteeseen EU-alueen ulkopuolelta saapuvan vapaan siirtolaisuuden tiellä ei tämän hallituskauden aikana tule muutoksia. Nyt lupaus on unohtunut ja samalla matalapalkka-alojen kasvun ongelmat kohdistuvat koko yhteiskuntaan ja sen perusrakenteisiin, koska kustannukset lankeavat kaikille.


Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra sanoo, että demarien lupaus näyttää olevan pyörretty, sillä saatavuusharkintaan – siihen vähään, mitä siitä on enää jäljellä – on kohdistumassa romutus.

– Esimerkiksi saatavuusharkinnan ”alueellinen sujuvoittaminen” tarkoittaa sitä, että liberaaleimmat linjaukset eri aloilta otetaan käyttöön koko maassa eli esimerkiksi, että Uudenmaan ely-keskuksen päätökset ravintolatyöntekijöistä levitetään kaikkiin maakuntiin.

– Tämä päätös tekee täysin naurunalaiseksi pääministerin vappupuheessaan tekemät lupaukset työmarkkinoista. Mikäli demarit olisivat kiinnostuneita duunareista ja suomalaisten työmarkkinoiden balanssista, puolue ei tekisi tällaista takinkääntöä. Huomion keskittäminen siihen, mitä tapahtuu vientialoilla, joilla työntekijän neuvotteluasema on aina ollut huomattava, jättää tyystin varjoonsa sen keikauksen, jossa yhä kiihtyvämmällä tahdilla yksi matalapalkka-ala toisensa jälkeen siirretään pois suomalaisilta, Purra sanoo.

Kyse on kouluttamattomasta matalapalkkamaahanmuutosta

Purra korostaa, että aina kun puhutaan saatavuusharkinnasta, kyse on EU:n ulkopuolelta saapuvasta kouluttamattomasta matalapalkkamaahanmuutosta, ei mistään muusta.

– Saatavuusharkinta ei koske osaajia, ei asiantuntijoita, ei EU:n väestöä, ei kausityöntekijöitä. Kun hallitus väittää, että ”työllisyyden edistämisen ministeriryhmä linjaa saatavuusharkinnasta”, voitte olla sataprosenttisen varmoja, mistä puhutaan ja mitä ollaan tekemässä. Ja tämä on nyt siis tapahtumassa sosiaalidemokraattijohtoisen hallituksen aikakaudella.

– Ei ihme, että kotouttamiseen pitää saada lisää varoja. Täytyyhän uudet duunarit saada ymmärtämään, mitä puoluetta pitää äänestää.

Hallitus tahtoo myös laskea toimeentuloedellytyksiä

Käytännössä tapahtuvan saatavuusharkinnan purkamisen ohella hyvin ongelmallinen on myös kehysriihessä tehty kirjaus siitä, että hallitus tarkastelee mahdollisuuksia entisestään laskea toimeentuloedellytyksiä eri maahanmuuttajaryhmillä.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jo ennestään hyvin alhaalla olleita perheenyhdistämisten tulorajavaatimuksia lasketaan. Suomi on jo nyt tässä omassa sarjassaan, ja tilanne tulee heikkenemään. Maahanmuuton, niin sosiaalisen kuin työperäisen, vaikutus julkiselle taloudelle tulee koko ajan olemaan negatiivisempi, Purra sanoo.

Hän painottaa, että matalapalkka-alojen kasvun ongelmat kohdistuvat koko yhteiskuntaan ja sen perusrakenteisiin, koska kustannukset lankeavat kaikille.

– Jatkuvat vaatimukset kouluttamattoman ulkomaalaisväestön lisäämisestä ovat täydellisessä ristiriidassa myös sen kanssa, että haluamme Suomeen korkean osaamisen ja teknologian työpaikkoja, pääomaintensiivisyyttä ja innovaatioita. Samoin se on ristiriidassa rakennemuutoksen kanssa, sillä Suomesta, kuten muistakin länsimaista, on kadonnut satojatuhansia alhaisen osaamisen työpaikkoja ja katoaa koko ajan lisää.

Suomeen ei pitäisi tuoda lisää heikosti työllistyviä ihmisiä

Niinpä tosiasia maahanmuuton ja julkisen talouden kestävyyden kanssa on aivan toinen kuin meille on esitetty.

Purra sanookin, että mikäli haluamme säilyttää nykyisen hyvinvointiyhteiskuntamme palvelut ja etuudet, tarvitsemme ennen kaikkea taloutta vahvistavia toimia eikä meidän pidä tuottaa maahan ihmisiä, joiden työllisyys jää tai päätyy heikoksi ja osaaminen ja ansiot alhaisiksi.

– Maahanmuuttajista ainoastaan ne, joiden tuottavan työn panoksesta jää jotakin viivan alle, olisivat siis tältä kantilta katsoen tervetulleita. Lisäksi meidän pitäisi käydä arvokeskustelua siitä, mitä ne suomalaiset, jotka eivät halua tai kykene opiskelemaan pitkälle, tulevat tekemään tulevaisuudessa. Maahanmuuttajavaltaisten alojen heikko palkkakehitys ja imago entisestään vaikeuttavat kantaväestön halua hakeutua niille.

Hallitus pitää vain pulleana omia lempiryhmiään

Purra huomauttaa, että viimeistään perjantaina tuli kaikille selväksi, että hallituksen riihen työllisyystoimien vaikutuksiin oli pumpattu huomattavasti tyhjää, kun ne erosivat jopa valtiovarainministeriön arvioista nelinkertaisesti. Vastaavaa fuskua löytyi myös esimerkiksi velkaantumisen taittamiseen liittyvistä haaveista

– Toiveet valtiolaivan kurssin kääntymisestä eivät olleet korkealla, mutta nyt ne toiveet ovat sammuneet. Tämä hallituskausi menee tällä tavalla – vahvan vasemmistolaisen talousopin mukaan. Velalla ei ole väliä, noususuhdanteeseen edelleen lisätään menoja, kaikki on yhtä tärkeää eikä mitään voida priorisoida. Epidemia toimii sekä hyvänä syynä että vielä parempana tekosyynä. Hallituksen yhteinen liima tarkoittaa jokaisen puolueen lempiryhmien pulleana pitämistä. Kaikki muu on retoriikkaa, poliittista kieltä, jota singotaan median kautta suuntaan ja toiseen.

Purra katsoo, että koko riiheen liittyvä kriisi oli enemmän tai vähemmän keskustan puoluetoimistolla käsikirjoitettua.

– Samaan aikaan eduskunnan valiokunnat, kuten hallintovaliokunta, runnoivat sote- ja maakuntauudistusta uudella erittäin tiukalla deadlinella, joka sattumoisin määrättiin samaan aikaan, kun riihi alkoi. Tästä oli sovittu demarien ja keskustan välillä. Sote harppasi tuon riihiviikon aikana melkoisesti, ja kunhan joku hoitaa vielä perustuslakivaliokunnan, tie on auki sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnölle – ja siis keskustan historialliselle maakuntauudistukselle. Sellaiseen keskustapuolueella ei enää tämän kauden jälkeen ole mahdollisuuksia.

Keskusta on jo lyyhistynyt kanveesiin

Purra arvioi, että yhtäkään hallituspuoluetta ei haittaa, että sotesäätö on jäänyt lehdistössä täysin marginaaliin.

– Keskustan kieli roikkuu jo siinä hetkessä, että sotesta saadaan vauhtia surkeaan kuntavaalikampanjaan. Demareita lähinnä näyttää hävettävän, että tuollainen kaupunkeja paiskova maakuntahäkkyrä on menossa läpi. Keskusta huomasi sen – ja sen että esitys ei eduskunnassa lupauksista huolimatta edennyt. Nyt etenee ja maali häämöttää.

– Keskusta kaipaa vanhaa punamultaa, joka kykeni tekemään muutakin. Mutta silloin keskusta ei ollut kanveesissa kuten nyt – ja toisaalta demarit osasi tehdä muutakin kuin identiteettipolitiikkaa ja ottaa uutta velkaa.

SUOMEN UUTISET