Pakolaisten virta pois Ukrainasta on kääntynyt, ainakin toistaiseksi. Ukrainan rajaviranomaisten mukaan maahan on palannut viime viikkojen aikana päivittäin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kyse ei ole enää vapaaehtoisista taistelijoista, vaan maahantulijoiden joukossa on nyt pikemminkin naisia ja lapsia.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Ruotsin hallitus varautui jopa 212 000 pakolaisen maahantuloon. Turvapaikkaa on hakenut sodan ensimmäisten kuukausien aikana vajaat 40 000 ukrainalaista ja uusien hakemusten määrä on nyt pudonnut kymmenesosaan kiireisimmistä ajoista.

Ruotsin hallitus onkin antanut Maahanmuuttovirastolle tehtäväksi selvittää, miten ukrainalaisten kotiinpaluuta voisi valtion toimin avittaa. Apu voisi koostua neuvonnasta, viranomaisyhteyksien järjestämisestä sekä suorasta taloudellisesta tuesta palaajille.

-Meidän täytyy varautua pakolaisten paluuseen kotimaahansa mutta myös siihen, että Venäjä kasvattaa sotaponnisteluitaan ja pakolaisten määrä kasvaa taas, toteaa maahanmuuttoministeri Anders Ygeman.

Nyt saapuvat sodan traumatisoimat ihmiset

-Meillä on jatkuvasti akuuttia majoitustarvetta juuri tulleille mutta tärkeätä on huomioida myös pidempään maassa olleiden tilanne, sanoo Punaisen Ristin Therese Lejon.

Maaliskuussa sodan ensimmäisinä viikkoina Ukrainasta pakolaisiksi lähteneet olivat terveempiä ja vahvempia kuin nyt saapuvat, sodan traumatisoimat ihmiset. Monet ovat jääneet sodan jalkoihin, odottaen turhaan sen loppumista.

-Meidän pitää ottaa huomioon mahdolliset mielenterveyden häiriöt, huoli sodan jalkoihin jääneistä lähimmäisistä voi painaa. Ihmiset tarvitsevat kuntoutusta ja tietoa yhteiskunnasta, jossa he ovat saaneet turvan.

SUOMEN UUTISET