
Parlamentti hyväksyi verotietojen vaihtoa koskevan direktiivin
“Avoimuuden vallankumous”. Näillä ylisanoilla talous- ja rahoitusasioiden komissaari Pierre Moscovici kuvaili verotietojen vaihtoa koskevaa direktiiviä, joka hyväksyttiin tänään Euroopan parlamentissa selvällä enemmistöllä.
Uuden direktiivin mukaan suurimpien monikansallisten yritysten pitää jatkossa raportoida maakohtaisista verotustiedoista sijaintivaltionsa veroviranomaisille. EU-maiden tulee myös vaihtaa näitä tietoja automaattisesti. Säännökset astuvat voimaan 2017 ja ensimmäiset tietojenvaihdot koskevat verovuotta 2016.
Suuryritykset välttelevät julkeasti veroja
Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (PS/ECR) pitää päätöstä selkeänä edistysaskeleena veronkierron torjunnassa. Hän on tyytyväinen siihen, että suuryritysten harrastamaan veronkiertoon on vihdoin reagoitu EU:ssa.
– Aggressiivinen verosuunnittelu on kansainvälinen ongelma, johon tarvitaan nimenomaan kansainvälisiä ratkaisuja. Viimeistään Luxleaksin ja Panama-papereiden kaltaiset tietovuodot ovat paljastaneet, kuinka julkeasti kansainväliset suuryritykset välttelevät niille kuuluvia veroja.
Yritysten välisen kilpailun oltava reilua
Ruohonen-Lerner toimi raportin varjoesittelijä parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa. Hän jätti raporttiin myös omia korjausehdotuksia.
Puheenvuorossaan parlamentille europarlamentaarikko nosti esiin muun muassa veronkierron haittavaikutukset kilpailulle. Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset kärsivät kilpailussa, jossa ne maksavat tuloksestaan 20-30 prosenttia veroja samalla kun kilpailevat suuryritykset eivät maksa veroja lainkaan tai maksavat salaisten verosopimusten perusteella alle yhden prosentin verran.
– On tärkeää, että yritysten välinen kilpailu on reilua ja kaikki myös maksavat veronsa samojen pelisääntöjen mukaisesti.
Edistysaskel oikeaan suuntaan
Nyt hyväksytty ilmoitusvelvollisuus koskee ainoastaan kansainvälisiä suuryrityksiä, joilla on yli 750 miljoonan euron liikevaihto. Ruohonen-Lerner pitää rajausta ongelmallisena, sillä aggressiivista verosuunnittelua harrastavat myös paljon pienemmät yritykset.
Puutteista huolimatta europarlamentaarikko pitää direktiiviä edistysaskeleena.
– Toivottavasti voimme tulevaisuudessa ottaa näitä askeleita ripeämmin ja pidemmälle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Terho höykytti veronkiertäjiä – “kuvottavaa korruptiota ja viheliäistä vapaamatkustamista”

Ruohonen-Lerner: Verotietojen vaihtoa koskeva direktiivi etenee

Meri: Kaikki mukaan talkoisiin harmaata taloutta ja veronkiertoa vastaan
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää