Ex-valtiovarainministeri Antti Rinne joutui tukalaan tilanteeseen kun eduskunnassa keskusteltiin tiistainaveronkierron ja verovälttelyn kitkemisestä. Rinne ja muu oppositio oli koettanut väittää nykyisen hallituksen toimineen asiassa tarmottomasti ja moitti hallitusta veronvälttelijöiden suosimisesta. Asia napsahti erittäin kipeästi SDP:n omaan nilkkaan.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) nosti esille edeltäjänsä Antti Rinteen (sd.) puheet ja toimet edellisellä vaalikaudella. Stubb muistutti Rinteen ajaneen aktiivisesti niin sanottua aktiivisen katumisen mallia, jolla veronkiertäjät olisivat voineet välttyä täysimääräiseltä veronmaksulta.

– Palaan vielä tehokkaaseen katumiseen, johon edustaja Rinne tuossa viittasi. Pikaisen googlauksen pohjalta löysin eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston kirjeen silloiselle valtiovarainministeri Rinteelle 11.2.2015, jossa  tämän vuoden aikana, Stubb aloitti.

Stubb siteerasi seuraavaksi Demokraatti-lehteä, josta selvisi kiistatta, että Rinne on pontevasti ajanut veronkiertäjiä suosivaa mallia eteenpäin.

– Ja sitten Demokraatti-lehdestä 3.7.2015 otsakkeella ”Rinteen ajama aktiivinen katuminen viimein eteenpäin”. Tästä artikkelista voidaan lukea: ”Ei tämä helppo kysymys ole, mutta kokonaisuuden kannalta aktiivinen katuminen on järkevä tapa kerätä verotuloa”. Samassa jutussa sanotaan vielä, että Rinne ”yritti vielä aktiivisen katumisen ohjelmaa eteenpäin, mutta hänen mukaansa oikeusministeriössä ei ollut riittävästi resursseja asian viemiseksi laiksi asti. Joten edelleen kysyn edustaja Rinne, miten tämän asian kanssa oikein oli, Stubb kysyi.

Rinne vastasi nolona, että tällaista lakia ei hän kuitenkaan eduskunnan käsiteltäväksi tuonut.

Työeläkeyhtiöiden sijoitukset veroparatiiseihin SDP:n siunauksella

SDP:n veroparatiisitoimet ovat puhuttaneet aiemminkin. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri huomautti viime kuussa Antti Rinteen roolista työeläkeyhtiöiden hallinnoissa. Työeläkeyhtiöt ovat olleet jo vuosia ohjaamassa työntekijöiden eläkevaroja veroparatiiseihin.

Kuudella suurimmalla työeläkevakuuttajalla on sijoituksia verokeitaiden kautta yli 40 miljardilla eurolla, käy ilmi Ylen selvityksestä. Suosituimmat kohteet ovat Cayman-saaret ja Irlanti. Eläkeraha pitää veroparatiiseja toiminnassa, perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtajistoon kuuluva Meri totesi.

– Demarit ovat eduskunnassa jälleen esittäneet olevansa työläisten ainoita puolustajia, mutta samaan aikaan he pelaavat työläisten eläkevaroilla uhkapelejä veroparatiiseissa.

VVO-kohu tuoreessa muistissa

Rinne ei ole myöskään pukahtanut ammattiliittojen osinkojuhlista. SDP:n hallinnoimat ammattiliitot ja työttömyyskassat nauttivat avokätisestä verovapaudesta. Verovähennysoikeus on noin 500 miljoonaa euroa vuosittain. Lisäksi ay-liike yleishyödyllisenä yhteisönä nauttii pääomatulojen verovapaudesta.

Antti Rinne on noussut Suomen poliittiselle kartalle taustayhteisöstä, joissa veronkantoon osallistumattomuus on enemmän sääntö kuin poikkeus. Tätä taustaa vasten hänen veroparatiiseja paheksuvat lausumansa näyttävät erityisen omituisilta.

SUOMEN UUTISET