

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset: Amislaiset eivät voi opiskella “etänä” – opetukseen saatava lisäresursseja
Eduskunnan sivistysvaliokunta järjesti tiistaina opetusministeri Li Anderssonin (vas.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk.) julkisen kuulemisen. Perussuomalaiset nostivat tilaisuudessa esiin muun muassa toisen asteen koulutuksen nykytilan sekä koulukiusaamiseen puuttumisen.
Ammatillisen koulutuksen rahoituksesta on leikattu noin 420 miljoonaa viimeisen kahden vaalikauden aikana. Säästöt ovat johtaneet irtisanomisiin 1 600 henkilötyövuoden edestä ja sen myötä lähiopetuksen määrän merkittävään vähenemiseen.
– Tällä hetkellä ei ole tarpeeksi lähiopetustunteja, vaan käytännössä oletetaan, että opiskelijat opiskelevat itsenäisesti suuren osan ajasta. Ammatilliseen koulutukseen tarvitaan lisää rahaa, budjettiriihessä ehdotettu 80 miljoona ei riitä paikkaamaan vuosien aikana syntynyttä vajetta, perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso huomautti.
Andersson kiisti vihervasemmiston suosimisen
Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) nosti kuulemisessa esiin kohua herättäneet Opetushallituksen johtokunnan nimitykset. Suomen Lukiolaisten Liitto ja Suomen Yrittäjät menettivät ministeri Anderssonin päätöksellä paikkansa johtokunnassa ja tilalle nousivat vasemmistoliiton sekä vihreiden edustajat.
– Opetushallituksen johtokunnassa on kauan ollut edustettuna hallituspuolueet sekä suurimmat oppositiopuolueet. Aikamoinen palautemyrsky tulisi, jos tiputtaisin opposition sieltä pois, Li Andersson selitteli.
Turvallinen oppimisympäristö kaiken perusta
Kansanedustaja Ari Koponen kävi omassa puheenvuorossaan läpi saamaansa palautetta opettajien jaksamisesta sekä koulukiusaamisen vaikutuksesta oppimisympäristöön. Myöhemmin samana päivänä alkoi myös Koposen vireille paneman lasten ja nuorten syrjäytymistä koskevan kansalaisaloitteen eduskuntakäsittely.
– Koulumaailman ongelmat on varmasti tiedostettu. Opettajan työn vaatimukset kasvavat koko ajan ja koulukiusaaminen on valtava ongelma. Ihmisiltä tulee jatkuvasti viestejä aiheesta, mutta kysyisin hallitukselta mitä konkreettista se aikoo asialle tehdä?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Hanna Kosonen toisen asteen koulutus Ari Koponen vihervasemmisto Kaisa Juuso Ammattikoulu Säästöt Li Andersson perussuomalaiset koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eduskunnassa koskettava keskustelu koulukiusaamisen ehkäisemisestä: ”Mikään menestys ei noita karmeita muistoja poista, ei edes kansanedustajaksi pääseminen”

Perussuomalaiset: Järki mukaan koulutustavoitteisiin

Reijonen kyseli hallitukselta oppisopimuskoulutuksen tulevaisuudesta

Immonen: Politikointi kouluissa ja päiväkodeissa lopettava – ”Opettajat pelottelevat lapsia ja nuoria järjestelmällisesti ilmastokatastrofilla”

Punavihreä hallitus laajentaa oppivelvollisuutta kalliilla ja toimimattomalla uudistuksella- ei ratkaise asiantuntijoiden mukaan ongelmia
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.