

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset: Korkeakoulujen pääsykokeet järjestettävä tarvittavin varotoimin
Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet Sanna Antikainen, Kaisa Juuso ja Ari Koponen ovat huolissaan opiskelijoiden oikeusturvan varmistamisesta ja vaativat valintakokeiden järjestämistä perinteiseen tapaan.
Ammattikorkeakoulut ovat päättäneet, että kevään toisen yhteishaun AMK-valintakoe järjestetään etäkokeena koronatilanteesta johtuen. Myös yliopistot järjestävät opiskelijavalinnat perinteisten pääsykokeiden sijaan vaihtoehtoisilla, fyysistä kontaktia välttävillä tavoilla.
Yliopistot: Lukuvuosi käyntiin syksyllä
Yliopistot ovat ilmoittaneet tiedottavansa muuttuneista valintatavoista huhtikuun loppuun mennessä. Pääsykokeita ei kuitenkaan olla siirtämässä, sillä yliopistojen yhteisenä tavoitteena on, että lukuvuosi saadaan käynnistettyä syksyllä tavanomaisen aikataulun mukaisesti.
– Tilanteeseen ei ole tarjolla helppoja ratkaisuja, sillä pääsykokeiden siirtäminen tai peruuttaminen siirtäisi monen nuoren opiskelupaikan hakua. Vielä ei tiedetä varmuudella, järjestetäänkö syksyllä edes opetusta, Sanna Antikainen huomauttaa.
Etävalintakokeet epäilyttävä vaihtoehto
– Tilanne vaatii luovia ratkaisuja ja joitain poikkeusjärjestelyjä. Yliopistoilla on valtavasti luentosaleja, kerhohuoneita ja muita tiloja, joita voitaisiin nyt hyödyntää maksimikapasiteetilla. Opiskelijat tulisi jakaa pienempii ryhmiin ja sijoittaa väljästi. Tämä vaatii lisää valvojia koetilaisuuksiin ja hyvää käsihygieniaa, mutta sen ei luulisi olevan ongelma, arvioi Ari Koponen.
– En näe ongelmaa perinteisen pääsykokeiden järjestämisessä. Osallistujat eivät pääsääntöisesti kuulu riskiryhmiin. Heille voidaan jakaa suu-nenäsuojat sekä käsidesinfiointi ja heidät voidaan sijoittaa istumaan etäällä toisistaan, sanoo Kaisa Juuso.
Ammattikorkeakouluihin oli huhtikuun alussa päättyneessä yhteishaussa yhteensä noin 92 000 hakijaa, joista 75 000 ilmoittautui valintakokeeseen. Yhteensä korkeakouluihin pyrkii vuosittain noin 150 000 hakijaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- AMK-valintakoe korkeakoulu Ari Koponen pääsykokeet Yliopistot Kaisa Juuso Sanna Antikainen perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suuri osa väestöstä sairastaa koronan tietämättään – he levittävät tautia kaikkein tehokkaimmin

Antikainen: Koteihinsa kadonneet lapset tarvitsevat apua enemmän kuin koskaan aiemmin

Sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen haluaa pitää koulut suljettuina ja harkitsisi oppivelvollisuuden pidentämisen uudistuksen lykkäämistä

Etäoppilaiden ilmainen ateriointi järjestettävä yhdenvertaisesti

Rantanen ja Ronkainen koulujen avaamisesta: ”Vielä ei ole aika”

Juuso huolissaan lappilaisten opiskelijoiden oikeusturvasta opiskelijavalinnoissa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.