Perussuomalaiset vaati tänään suullisella kyselytunnilla, ettei Suomi lähde mukaan EU:n uusiin tukipaketteihin. EU-komissio julkisti eilen uuden velkapaketin, joka sisältää 500 miljardia lahjarahaa ja 250 miljardia lainaa. Ehdotuksen mukaan Suomi maksaisi paketista merkittävästi enemmän kuin saisi avustuksina takaisin.

Kansanedustaja Vilhelm Junnila kysyi, aikooko hallitus hyväksyä komission ehdotuksen ja sysätä velkaisten EU-maiden laskun suomalaisten maksettavaksi.

– Italia saisi 82 miljardia euroa tukia, Espanja 77 miljardia, Ranska 39 miljardia ja Kreikka 23 miljardia. Suomi saisi miljarditolkulla vastuita muiden veloista ja tuista. Tämän on loputtava! Suomen talous ei kestä, eikä kestä Suomen kansakaan.

Valtionvarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) epäili, ettei paketti tule menestymään sellaisenaan.

– Eilen tuli tuo 2 000 sivua käsittelevä paketti. Hallitus ei ole ehtinyt pakettia käsitellä ja muodostaa kantaa. Tiedämme kuitenkin perusteet, joita siellä haetaan, yllättynyt Kulmuni vastasi.

Suomi voi estää paketin toteutumisen

Velkapaketin hyväksyminen edellyttää yksimielisyyttä jäsenmailta. Suomi voi estää paketin toteutumisen tai jättäytyä sen ulkopuolelle.

– Italiassa veronkierron hinta on 190 miljardia euroa. Ajatelkaa, että Suomi maksaisi jo ennen koronaa talouttaan heikosti hoitaneiden jäsenmaiden velkoja. Maiden, joilla on vaikeuksia saada edes omia kansalaisiaan maksamaan veroja!

Junnila tiedusteli miten paketti kannustaa Italiaa välttämättömiin menoleikkauksiin ja mitä hallitus vastaa suomalaisille, jotka maksavat nykyiset ja tulevat verot joita hallitus suunnittelee.

– On keskeistä että tehdään uudistuksia. Meillä on myös omasta takaa uudistuksia tekemättä, jotta selviämme isosta lainataakasta joka Suomelle tulee jo nyt kun elvytämme, Kulmuni kierteli.

Ruotsi sanoi yhteisvastuulle ”ei”

Junnilan mukaan kansalaisten on hyvä tietää, ettei Suomi vastustanut yhteisvastuuta Ruotsin tavoin.

– Vaikka lahjaraha muuttuisi kokonaan lainaksi, olisi suomalainen veronmaksaja silti vastuussa. Kosmeettinen vastikkeellisuus ja ehdot eivät nyt riitä, Junnila muistutti.

SUOMEN UUTISET