
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
LEHTIKUVA
Suomessa tulee ryhtyä toimiin Ottawan miinakieltosopimuksen purkamiseksi, eikä asiassa ole syytä aikailla, kertovat perussuomalaiset ministerit Suomen Uutisille.
Eduskuntahan hyväksyi Ottawan sopimuksen marraskuussa 2011 äänin 110–47. Puolesta äänestivät kaikki pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtaman hallituksen puolueet. Sopimus astui voimaan heinäkuun 2012 alussa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovaraiministeri Riikka Purran mukaan perussuomalaiset olivat realisteja jo silloin ja näkivät, että rauha Euroopassakaan ei ole välttämättä ikuinen.
– Mikä puolue on ollut tässäkin asiassa koko ajan oikeassa?
– Sen paremmin ulkoisen kuin sisäisen turvallisuuden suhteen ei pidä tehdä höpöideologisia valintoja. Jotkut asiat kun eivät koskaan muutu.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne näkee miina-asiassa laajemmankin yhteyden.
– Vahvat tiet ja raiteet ovat elintärkeä osa Suomen huoltovarmuutta ja sotilaallista puolustuskykyä. Olemme nostaneet sotilaallisen liikkuvuuden prioriteettia muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa. Infran on oltava toimivaa ja vastattava suomalaisten ja liittolaistemme tarpeisiin niin arjessa kuin kriiseissäkin. Kun jalkaväkimiinat ovat taas puolustusvoimien käytössä, vihollisen etenemisen estämiseen on enemmän keinoja.
Elinkeinoministeri Wille Rydman kannattaa hänkin miinakiellon purkamista.
– Puolustusteollisuus on yksi aikamme kuumista aloista, vaikka tausta sille onkin mitä murheellisin. Innovointikyvyn lisäksi tarvitsemme myös volyymituotantoa, jotta ala pysyy käynnissä. Siinä yhtälössä miinatuotanto olisi hyvä lisäelementti.
Valtion omistaman Teollisuussijoituksen sijoitusstrategia oli lausuntokierroksella jonkin aikaa sitten ja siinä yhteydessä Suomen Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry antoi lausunnon, jossa heidän mukaansa sijoituksia voitaisiin myös tehdä kineettisiin eli tappaviin järjestelmiin
Turvallisuusympäristömme on tosiaan muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun Suomi luopui jalkaväkimiinoista ja liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2012 – näin sanoi myös Puolustusvoimien komentaja Janne Jaakkola MTV:n Uutisextrassa lauantaina.
– Sopimukseen liittyminen ja korvaavat hankinnat kuvastivat sen maailmanajan tapahtumia. Nyt turvallisuusympäristö on aivan erilainen. Esimerkiksi venäläisten käyttämä jalkaväen massamainen käyttö on luonut vähän uuden asetelman siihen, millä tavalla meidän pitää valmistautua sotilaalliseen voimankäyttöön.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Hiski Haukkala puolestaan sanoi Ylen ykkösaamussa, myös lauantaina, että jalkaväkimiinoista virinnyttä keskustelua tarvitaan.
– Se on tehokas asejärjestelmä. Aikoinaan kansainvälinen paine, joka Suomeen kohdistui, perustui väärinymmärykseen. Ymmärrettiin väärin se, miten Suomi olisi käyttänyt ja käyttäisi ehkä tulevaisuudessa tällaisia asejärjestelmiä.
Pääministeri Petteri Orpo taas kertoi sunnuntaina Iltalehdelle, että asiasta tullaan nyt keskustelemaan hallituksessa, presidentin kanssa sekä myös parlamentaarisesti.
– Kyllä se pitää ottaa vakavasti. Ja niin teen ja niin tulee ulko- ja turvallisuuspoliittinen johtokin tekemään, Orpo sanoi lehdessä.
Pääministerin mukaan jalkaväkimiinakielto käsitellään puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä perinpohjaisesti läpi.
Uutinen viime keskiviikkoaamulta kertoi miten presidentti Joe Biden on Washington Postin mukaan sallinut jalkaväkimiinojen toimittamisen Ukrainalle, vaikka Ukrainakin aikanaan allekirjoitti Ottawan sopimuksen.
Tämäkin Yhdysvaltain päätös osoittaa, miten aika on ajanut sopimuksen ohi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Viikon suosituimmat
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.