

LEHTIKUVA
Perussuomalaisetko muka eläinsuojeluvastaisia? – Lakialoitteita mm. rituaaliteurastuksia ja pentutehtailua vastaan
Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee parhaillaan uutta eläinsuojelulakia. Eduskunnan eläinsuojeluryhmän perussuomalaisten jäsenten mielestä uuden lain tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota eläinten olosuhteisiin ja” hyvinvointiin ja suoda eläimille myös itseisarvo.
Kaikkien eläinten hyvinvoinnista on huolehdittava
Muun muassa Aamulehti uutisoi, että perussuomalaiset on Animalian ja Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen kyselyn perusteella Suomen eläinsuojeluvastaisin puolue.
– Tämä ei pidä paikkaansa. Perussuomalaiset ei ole eläinsuojeluvastainen. Puolueessa on käyty keskustelua eläinten suojelua koskevista linjauksista. Emme hyväksy esimerkiksi halal-teurastusta, koska se aiheuttaa eläimille kärsimyksiä. Olemme vedonneet maa- ja metsätalousministeriinkin tästä. Mielestämme tuotantoeläimet eivät saa kärsiä turhaan missään elämänsä vaiheessa, toteaa eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja, varatuomari Leena Meri.
– Mielestämme emakkohäkeistä on paikallaan luopua, kun tehdään uusi sikala tai remontoidaan vanha. Parsinavetoistakin olisi hyvä päästä eroon aikanaan, kuitenkin niin, että maitotilallisilla on aikaa varautua muutokseen. Kaikkien eläinten hyvinvoinnista on huolehdittava. Esimerkiksi kivunlievityksestä on aina huolehdittava erilaisten kipua aiheuttavien toimenpiteiden yhteydessä, eduskunnan eläinsuojeluryhmän puheenjohtaja Ritva Elomaa painottaa.
Pentutehtailu kuriin tunnistusmerkinnällä
Perussuomalaiset ovat tehneet lukuisia lakialoitteita eläinten hyvinvoinnin puolesta.
– Itse olen tehnyt kirjallisen kysymyksen maa- ja metsätalousministerille lemmikkien pakollisesta tunnistusmerkinnästä. Merkintä on tärkeä, koska sillä on mahdollista estää pentutehtailua, laitonta eläinkauppaa ja se vähentäisi myös eläinten hylkäämisiä. Tästä pitäisi säätää uudessa eläinsuojelulaissa, kansanedustaja Anne Louhelainen vetoaa.
Kyttäämisen sijaan yhteistyötä
Animalian ja Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen kyselyssä nostettiin esille myös eläintuotantotilojen ja teurastamoiden valvonnan lisääminen niin, että kansalaisetkin voisivat osallistua olosuhteiden tarkkailuun.
– Me emme vastusta eläintuotantotilojen ja teurastamoiden eläinsuojeluvalvonnan lisäämistä, mutta ehdotettu kaikelle kansalle avoin tarkkailu kuulostaa liian radikaalilta muutokselta. Jopa kansanedustajatkin saavat olla omassa rauhassa työhuoneissaan. Sallikaamme tämä maaseutuyrittäjillekin, sanoo kansanedustaja Laura Huhtasaari.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkipää: Halal-teurastus, lihan maahantuonti ja myynti kiellettävä

Ronkainen: “Uskonnonvapauden varjolla ei voida hyväksyä eläinrääkkäystä”

Louhelainen suitsisi pentutehtailua tunnistusmerkinnällä

Meri: Eläinten seksuaalinen hyväksikäyttö kriminalisoitava

Uskonnon oikeuttamaa eläinrääkkäystä – Purra: Rituaaliteurastus lopetettava
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.