

LEHTIKUVA
Uskonnon oikeuttamaa eläinrääkkäystä – Purra: Rituaaliteurastus lopetettava
Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra vaatii eläimille tarpeetonta ja pitkitettyä kärsimystä aiheuttavien rituaaliteurastusten lopettamista. Keskustan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ei pidä rituaaliteurastuksen kieltämistä Suomessa tarpeellisena, koska sitä käytetään niin vähän.
Rituaaliteurastus aiheuttaa eläimille tarpeetonta ja pitkitettyä kärsimystä. Muslimien perinteisesti käyttämässä halal-teurastuksessa ja juutalaisten kosher-teurastuksessa eläimen kaulavaltimo katkaistaan eläimen ollessa tajuissaan. Eläin kuolee yleensä verenhukkaan.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra muistuttaa, että rituaaliteurastus ilman eläimen tainnutusta on Suomessa kielletty.
– Jostain syystä siipikarjan teurastus tainnuttamatta on kuitenkin sallittua, jos se tehdään uskonnollisista syistä. Uudessa eläinten hyvinvointilakiehdotuksessa esitetään, että eläin on tainnutettava tai lopetettava aina ennen verenlaskun aloittamista, ilman poikkeuksia, Purra sanoo.
Törkeitä eläinsuojelurikoksia
Tainnutusvaatimus ei kuitenkaan takaa mitään.
– Kosher-lihaa ja ilman tainnutusta teurastettujen eläinten halal-lihaa tuodaan Suomeen ulkomailta, eikä tainnuttamatta teurastamisesta tarvitse edes olla merkintää. Tällaista lihaa myydään lukuisissa paikoissa, Purra sanoo.
Esimerkiksi Englannissa on todettu useita törkeitä väärinkäytöksiä halal-lihan tuotannossa. Joitain tapauksia on tullut esille myös Suomessa. Muutama viikko sitten poliisi kertoi tutkivansa vakavaa rituaaliteurastuksiin liittyvää eläinsuojelurikosta – mies teurasti yli tuhat lammasta ilman tainnutusta.
Ongelmana on yleisesti valvonnan puute, ja tapauksia jää piiloon.
EU:n jäsenvaltio ei voi lain mukaan estää toisissa jäsenvaltioissa lopetettujen eläinten lihan myyntiä alueellaan. EU sallii edelleen uskonnollisista syistä tapahtuvan rituaaliteurastuksen. Jäsenmaiden välillä on rituaaliteurastusten osalta eroja lainsäädännössä.
EU:n tuomioistuin: Uskonnonvapaus ei syy jättää tainnuttamatta
Purra kertoo, että EU:n tuomioistuin on joulukuussa 2020 linjannut, että uskonnonvapaus ei ole syy joustaa tainnutusta koskevasta lainsäädännöstä.
– Päätöksen mukaan jäsenmaat voivat siis kieltää rituaalisen teurastuksen eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi rikkomatta uskonnollisten ryhmien oikeuksia. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan tarkoita, että teurastus ilman tainnutusta kiellettäisiin jatkossa kaikissa EU-maissa, vaan että kieltoon on tuomioistuimen näkökulmasta mahdollisuus, Purra selittää.
– Uskonyhteisöt voivat siis laillisesti tuoda tainnuttamatta teurastettua lihaa ulkomailta Suomeen, jopa toisista EU-maista. Näin ei pitäisi olla. Kaikenlainen rituaaliteurastus, myös tainnutuksella, pitäisi kieltää Suomessa, Purra sanoo.
Eläinten oikeuksien kuuluu mennä eteenpäin
– On tarpeeksi hullua, että uskonto määrää, että eläimen pitää kärsiä, jotta lihaa voi syödä. Vielä karmeampaa kuitenkin on, että meidän pitää tuollainen Suomessa sallia. Eläinten oikeuksienkin kuuluu mennä eteenpäin, ei taaksepäin, Purra sanoo.
Purra esitti hallitukselle kysymyksen, miten se aikoo edetä asiassa, jotta rituaaliteurastus saadaan kokonaan loppumaan Suomessa.
– Kysyin myös, aikooko Suomi toimia EU:ssa sen puolesta, että rituaaliteurastus saadaan loppumaan unionin alueella ja että etenkään tainnuttamatta teurastettua lihaa ei lainkaan myydä Suomessa tai tuoda Suomeen.
Hallitus ja EU eivät suunnittele parannuksia
Vastauksessaan maa-ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo, että rituaaliteurastusta ei ole syytä lopettaa Suomessa, koska sitä käytetään niin vähän.
Hänen mukaansa myöskään lopetusasetuksen uudistaminen EU:ssa ei ole näköpiirissä. Voimassa oleva asetus määrää, että tainnuttamatta teurastettujen eläinten lihan tuontia muista jäsenmaista ei saa kieltää.
– Suomen puheenjohtajuuskaudella hyväksytyissä neuvoston päätelmissä eläinten hyvinvoinnista EU:n jäsenvaltiot eivät myöskään pitäneet kiireistä lopetusasetuksen uudistamista tarpeellisena, Leppä vastaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisetko muka eläinsuojeluvastaisia? – Lakialoitteita mm. rituaaliteurastuksia ja pentutehtailua vastaan

Ronkainen iloitsee lakiesityksestä: ”Vihdoin rituaaliteurastusta säännellään!”

Kansanedustajat Immonen ja Lehto: Rituaaliteurastetulle lihalle maahantuontikielto

Elomaa: Uusi eläinten hyvinvointilaki ei saa jäädä puolitiehen

Purra: Psykoterapiatietoja ei pitäisi kirjata Kanta-palveluun

Vasemmistoliitosta halutaan hijabit käyttöön asepalveluksessa – Koponen: “Armeijassa säännöt ovat kaikille samat”

Oikeusasiamies vaatii parannuksia eläinsuojelurikosten tutkintaan – Elomaa: Eläinsuojelurikosten selvittämiseen tarvitaan lisää resursseja

Elomaa: Korkeimman oikeuden ennakkopäätös vaarantaa eläinten hyvinvoinnin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Uusimmat

Huopaiselta: Keveämmillä veroilla saadaan tukevampaa talouskasvua

PS-Nuorisolta toive puoliväliriiheen: Ylestä leikattava lisää
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää