Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra vaatii eläimille tarpeetonta ja pitkitettyä kärsimystä aiheuttavien rituaaliteurastusten lopettamista. Keskustan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ei pidä rituaaliteurastuksen kieltämistä Suomessa tarpeellisena, koska sitä käytetään niin vähän.

Rituaaliteurastus aiheuttaa eläimille tarpeetonta ja pitkitettyä kärsimystä. Muslimien perinteisesti käyttämässä halal-teurastuksessa ja juutalaisten kosher-teurastuksessa eläimen kaulavaltimo katkaistaan eläimen ollessa tajuissaan. Eläin kuolee yleensä verenhukkaan.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra muistuttaa, että rituaaliteurastus ilman eläimen tainnutusta on Suomessa kielletty.

– Jostain syystä siipikarjan teurastus tainnuttamatta on kuitenkin sallittua, jos se tehdään uskonnollisista syistä. Uudessa eläinten hyvinvointilakiehdotuksessa esitetään, että eläin on tainnutettava tai lopetettava aina ennen verenlaskun aloittamista, ilman poikkeuksia, Purra sanoo.

Törkeitä eläinsuojelurikoksia

Tainnutusvaatimus ei kuitenkaan takaa mitään.

– Kosher-lihaa ja ilman tainnutusta teurastettujen eläinten halal-lihaa tuodaan Suomeen ulkomailta, eikä tainnuttamatta teurastamisesta tarvitse edes olla merkintää. Tällaista lihaa myydään lukuisissa paikoissa, Purra sanoo.

Esimerkiksi Englannissa on todettu useita törkeitä väärinkäytöksiä halal-lihan tuotannossa. Joitain tapauksia on tullut esille myös Suomessa. Muutama viikko sitten poliisi kertoi tutkivansa vakavaa rituaaliteurastuksiin liittyvää eläinsuojelurikosta – mies teurasti yli tuhat lammasta ilman tainnutusta.

Ongelmana on yleisesti valvonnan puute, ja tapauksia jää piiloon.

EU:n jäsenvaltio ei voi lain mukaan estää toisissa jäsenvaltioissa lopetettujen eläinten lihan myyntiä alueellaan. EU sallii edelleen uskonnollisista syistä tapahtuvan rituaaliteurastuksen. Jäsenmaiden välillä on rituaaliteurastusten osalta eroja lainsäädännössä.

EU:n tuomioistuin: Uskonnonvapaus ei syy jättää tainnuttamatta

Purra kertoo, että EU:n tuomioistuin on joulukuussa 2020 linjannut, että uskonnonvapaus ei ole syy joustaa tainnutusta koskevasta lainsäädännöstä.

– Päätöksen mukaan jäsenmaat voivat siis kieltää rituaalisen teurastuksen eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi rikkomatta uskonnollisten ryhmien oikeuksia. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan tarkoita, että teurastus ilman tainnutusta kiellettäisiin jatkossa kaikissa EU-maissa, vaan että kieltoon on tuomioistuimen näkökulmasta mahdollisuus, Purra selittää.

– Uskonyhteisöt voivat siis laillisesti tuoda tainnuttamatta teurastettua lihaa ulkomailta Suomeen, jopa toisista EU-maista. Näin ei pitäisi olla. Kaikenlainen rituaaliteurastus, myös tainnutuksella, pitäisi kieltää Suomessa, Purra sanoo.

Eläinten oikeuksien kuuluu mennä eteenpäin

– On tarpeeksi hullua, että uskonto määrää, että eläimen pitää kärsiä, jotta lihaa voi syödä. Vielä karmeampaa kuitenkin on, että meidän pitää tuollainen Suomessa sallia. Eläinten oikeuksienkin kuuluu mennä eteenpäin, ei taaksepäin, Purra sanoo.

Purra esitti hallitukselle kysymyksen, miten se aikoo edetä asiassa, jotta rituaaliteurastus saadaan kokonaan loppumaan Suomessa.

– Kysyin myös, aikooko Suomi toimia EU:ssa sen puolesta, että rituaaliteurastus saadaan loppumaan unionin alueella ja että etenkään tainnuttamatta teurastettua lihaa ei lainkaan myydä Suomessa tai tuoda Suomeen.

Hallitus ja EU eivät suunnittele parannuksia

Vastauksessaan maa-ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo, että rituaaliteurastusta ei ole syytä lopettaa Suomessa, koska sitä käytetään niin vähän.

Hänen mukaansa myöskään lopetusasetuksen uudistaminen EU:ssa ei ole näköpiirissä. Voimassa oleva asetus määrää, että tainnuttamatta teurastettujen eläinten lihan tuontia muista jäsenmaista ei saa kieltää.

– Suomen puheenjohtajuuskaudella hyväksytyissä neuvoston päätelmissä eläinten hyvinvoinnista EU:n jäsenvaltiot eivät myöskään pitäneet kiireistä lopetusasetuksen uudistamista tarpeellisena, Leppä vastaa.

Suomen Uutiset