Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan mielestä oikeusasiamiehen puuttuminen eläinsuojelurikosten tutkintaan on selvä merkki siitä, että järjestelmä ei toimi kunnolla.

– Luin taannoin pysäyttävän uutisen hevosia ja koiria rankasti laiminlyöneestä naiskaksikosta. He olivat saaneet eläinsuojeluviranomaisilta 18 määräystä kolmen vuoden sisään järjestää eläimille asianmukaiset oltavat, mutta muutosta ei tapahtunut. Eläinten kärsimys on jotain järkyttävää, enkä kestä katsella vain vierestä, kun tällaista tapahtuu, sanoo kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa.

Muutosta tarvitaan ja pian

Elomaa on tehnyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, miten hallitus tulee edesauttamaan poliisin valmiuksien kehittämistä eläimiin liittyviin rikoksiin puuttumisessa.

– Kysymys on äärimmäisen ajankohtainen. Oikeusasiamies on nimittäin havainnut puutteita eläinsuojelurikosten tutkinnassa muun muassa eläinsuojelurikosten kirjaamisessa, viranomaisyhteistyössä sekä esitutkinnassa. Tämä on selvä viesti, että muutosta tarvitaan ja pian. Olisi luontevaa tehdä uudistukset samalla kun uusi eläinten hyvinvointilaki tulee vihdoin käsittelyyn ensi keväänä, Elomaa toteaa.

– On päivänselvää, että eläinsuojelurikosten selvittämiseen tarvitaan lisää resursseja. Poliisihallituksessa on reagoitu oikeusasiamiehen huomautukseen aloittamalla eläinsuojelurikoksia koskevan uuden ohjeistuksen valmistelu, mutta miten saadaan aikaan merkittävää edistystä, ellei resursseja kasvateta? Elomaa pohtii.

Tilanne kentällä on haastava

Oikeusasiamies on nostanut esille myös puutteet poliisien eläinsuojeluosaamisessa, mikä johtuu koulutuksen vähäisyydestä ja yhtenäisen ohjeistuksen puuttumisesta. Ratkaisuksi ongelmiin Elomaa tarjoaa erillisten eläinsuojelurikoksiin keskittyvien yksiköiden perustamista jokaisen Suomen poliisilaitoksen yhteyteen.

– On selvää, että poliisilaitokset tekevät parhaansa rikosten torjumiseksi ja selvittämiseksi olemassa olevien resurssien ja osaamisen puitteissa, mutta tällä hetkellä tilanne kentällä on haastava. Erillisten eläinsuojelurikoksiin keskittyvien yksiköiden myötä tutkintaan tulisi lisää tekijöitä ja erityisosaaminen eläimiin liittyvien tapausten kohdalla lisääntyisi roimasti.

– Tätä toimintamallia on kokeiltu jo muutamalla poliisilaitoksella ja tulokset ovat olleet positiivisia. Lisäksi erillinen eläimiin liittyviä rikoksia ratkova yksikkö mahdollistaa toisille yksiköille täysipainoisen keskittymisen muihin rikoksiin, Elomaa sanoo.

Suomen Uutiset