Perussuomalaisten kansanedustajat Ritva ”Kike” Elomaa, Leena Meri, Mari Rantanen ja Veikko Vallin ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen eläinsuojelulain noudattamisen valvonnasta. He peräänkuuluttavat hallitukselta eläinsuojelurikosten valvonnan tehostamista lainsäädäntöä uudistamalla ja resursseja lisäämällä valvontaa suorittaville viranomaisille.

Tällä viikolla esille noussut äärimmäisen törkeä koiriin kohdistunut väkivalta suojelukoirakoulutuksen yhteydessä on hälyttävä esimerkki siitä, millaista väkivaltaa eläimiin kohdistuu yhä tänä päivänä. Oikeutta eläimille -yhdistys on julkaissut salaa Paimiossa ja Loviisassa kuvattua videomateriaalia, jossa koiria potkitaan, lyödään ja kuristetaan. Lisäksi koirilla käytetään sähköpantoja ja niitä koulutetaan antamalla kovia ja pitkäkestoisia sähköiskuja.

Elomaa, Meri, Rantanen ja Vallin tuomitsevat jyrkästi tällaisen käsittämättömän puolustuskyvyttömiin eläimiin kohdistuvan silmittömän väkivallan. Heidän mielestään tekijät tulee saattaa vastuuseen teoistaan ja rangaistusten tulee olla asteikon tiukimmasta päästä.

– Hallituksen tehtävä on varmistaa, että lainsäädännön ja resurssien puolesta eläinsuojelun parissa työskentelevillä viranomaisilla on riittävät työkalut puuttua väärinkäytöksiin. Ongelma ei koske ainoastaan koirien kouluttamista vaan kaikkea eläintenpitoa mukaan lukien tuotanto- ja lemmikkieläimet.

– Suojelukoirien kouluttamiseen liittyvässä esimerkkitapauksessa eläinsuojelurikoksen tunnusmerkistö täyttyy videoissa esitetyn materiaalin perusteella. Käytännössä ilman toimivaa valvontaa ei syyllisiä kuitenkaan voida saada tilille teoistaan. Juuri siksi valvonnan tehostaminen on äärimmäisen tärkeää, jos eläinrääkkäykseen halutaan puuttua toden teolla. Pallo on hallituksella.

SUOMEN UUTISET