Eläinten viikkoa vietetään 4.–10.10. Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa haluaa nostaa eläinten viikon teeman mukaisesti esille eläinten hyvinvointiin liittyviä haasteita Suomessa.

– Eivät ne eläintenpitoon liittyvät ongelmat poistu vaikenemalla. Epäkohtia on tuotava rohkeasti esille. Olen huomannut vuosien mittaan kansanedustajan työssäni sen tosiasian, että monien asioiden kohdalla muutosten poliittinen valmistelu ottaa tuulta alleen vasta laajan mediahuomion myötä, Ritva ”Kike” Elomaa kertoo.

– Juuri ongelmien nostaminen tikunnokkaan on aivan olennaista, kun tavoitellaan eläimille parempaa huomista.

Sähköpannat kiellettävä

Eläinten viikolla SEY Suomen eläinsuojelu jakoi taas tänäkin vuonna Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnon. Vuoden 2021 palkinto meni ansaitusti Tiina Kuusistolle, joka on rohkeasti tuonut julkisuuteen suojelukoirien koulutuksen yhteydessä esiintyvää eläinten väkivaltaista kohtelua.

– Tässä on malliesimerkki siitä kuinka rohkea kansalainen voi toiminnallaan saada paljon aikaiseksi. Sain myös itse tästä kimmokkeen lähteä viemään asiaa eteenpäin, Elomaa sanoo.

Elomaa laati lakialoitteen, jossa ehdotetaan piikkipantojen, piikkikuolainten ja piikkikannusten sekä muiden eläimelle kipua aiheuttavien ohjaus- ja hallintavälineiden, sähköpantojen ja muiden eläimelle sähköiskun antavien laitteiden käytön yksiselitteistä kieltämistä.

Rangaistukset kovemmiksi

Elomaa on valmistellut myös toisen eläinten hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävän lakialoitteen. Siinä ehdotetaan rikoslakia muutettavaksi siten, että lakiin lisättäisiin rikossäännös eläintenpitokiellon rikkomisesta niin, että maksimirangaistus olisi kuusi kuukautta vankeutta.

Viranomaisten mahdollisuudet valvoa eläintenpitokiellon noudattamista paranisivat tuntuvasti, kun mahdollisen vankeusrangaistuksen myötä valtuudet laajenisivat ja rangaistukset kovenisivat. Aloitteesta keskustellaan eduskunnassa torstaina 6.10.

– Mielestäni Suomen lainsäädännössä on lukuisia kohtia, jotka kaipaisivat kipeästi parannuksia. Eläinten satuttamisesta tai laiminlyönnistä selviää aivan liian kevein seurauksin tällä hetkellä. Lisäksi laki ei saisi jättää minkäänlaista liikkumavaraa eläimille kipua tuottavien välineiden käytölle, vaan ne on yksiselitteisesti kiellettävä tyystin, Elomaa päättää.

SUOMEN UUTISET